Komerčné články

Linoleum, PVC podlaha alebo LVT krytina?

obed
poradna

Je to viac pomenovaní pre tú istú podlahu alebo sa pod týmito označeniami skrývajú rôzne typy pružných a hladkých podlahových krytín?

Aj keď si mnohí z nás často myslia, že ide o jeden typ podlahy, nie je tomu tak. Medzi podlahou z linolea a podlahou z PVC (polyvinylchloridu) sú zásadné rozdiely, najmä čo sa týka materiálového zloženia, ktoré má dosah na ekologické hľadisko. Rozdiely sa nájdu aj vo vlastnostiach, vzhľade či voľbe použitého lepidla na realizáciu samotnej podlahy.

Poďme pekne po poriadku. Linoleum má bohatú históriu, ktorá siaha až do roku 1844 a používalo sa na podlahách v kuchyni či kúpeľni, ale tiež v nemocniciach, školách, kanceláriách a iných verejných priestoroch, kde našlo široké uplatnenie aj pre svoje hygienické a nealergénne vlastnosti.

Linoleum sa vyrába z prírodných materiálov, ako sú lanový olej, korková múčka, drevená múčka, živica a iné prírodné plnivá, ktoré sú zmiešané a valcované na podložku z juty alebo textílie s cieľom vytvorenia tenkého, pevného a odolného povrchu. Táto kombinácia prírodných zložiek stojí za ekologickejšou povahou linolea. Jeho nevýhodou je nutnosť ošetrovania povrchu voskovaním, pretože bez úpravy povrch oxiduje. Podlaha z PVC je vyrobená z umelého plastu – polyvinylchloridu a môže obsahovať chemické látky a prísady, ktoré niekto označuje z ekologického hľadiska za problematické. Na trhu sa objavila v druhej polovici 20. storočia.

Čo sa týka vzhľadu, linoleum je k dispozícií v pomerne širokej škále farieb a vzorov a bežne sa predáva vo forme roliek, ktoré sa položia na povrch a na ich pevné spojenie s podkladom sa použije lepidlo na linoleum Rovnako tak aj podlahová krytina z PVC ponúka rôzne vzory a farby. Vďaka moderným technológiám môže PVC podlaha napodobňovať rôzne materiály, vrátane dreva, kameňa a keramiky. Ako podlahy z linolea, tak aj PVC podlahy sú odolné proti oteru a ich údržba je jednoduchá. Pri rozhodovaní sa medzi linoleom a PVC podlahou je dôležité zvážiť vlastné priority ohľadom ekológie, estetiky, odolnosti, prípadne ďalších faktorov.

Ako postupovať pri realizácii podlahy z linolea

Realizácia podlahy z linolea začína prípravou podkladu, pokládkou linolea a dokončovacími prácami.Podklad musí byť pevný, suchý, hladký a čistý. Je dôležité odstrániť nerovnosti, prach, mastnotu a iné nečistoty. Linoleum by sme mali skladovať v priestore, kde bude položené. Prispôsobí sa tak teplote a vlhkosti v miestnosti. Väčšinou sa dodáva v rolkách a pred samotnou pokládkou je potrebné ho rozvinúť a nechať „odpočinúť“. Najprv sa určí správna pozícia linolea v miestnosti a skontroluje sa, či je dostatočne dlhé a široké. Po položení linolea sa pristúpi k presnému strihaniu podľa tvaru miestnosti. Strihanie sa robí pomocou ostrého noža a pravítka. Je dôležité strihať linoleum presne pozdĺž stien a v miestach, kde je potrebné ponechať otvory pre rôzne prekážky. Potom sa linoleum postupne lepí lepidlom na linoleum na podklad natretý lepidlom, hladí sa a odstraňujú sa prípadné bubliny. Lepidlo na linoleum by malo mať veľkú počiatočnú prídržnosť a tvarovú stálosť. Po dokončení pokládky je potrebné zrealizovať utesnenie okrajov, čím zabránime prenikaniu vlhkosti pod linoleum.

LVT krytiny – nové dizajnové možnosti

Čoraz častejšie sa na trhu objavujú LVT krytiny (LVT = Luxury Vinyl Tile). Tieto podlahové krytiny predstavujú veľmi kvalitnú verziu vinylových krytín a majú čo ponúknuť hneď na prvý pohľad – od klamlivo skutočného vzhľadu parkiet a kameňa až po veľmi kreatívne vzory a tvary. Rozmanitosť dizajnových možností otvára priestor na individuálne stvárnenie nielen podláh, ale aj stien, a to aj na plochách, ktoré sú priamo vystavené vode. Sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú dosiahnuť vzhľad drahších materiálov za prijateľnejšiu cenu a nižšie nároky na údržbu. V porovnaní s dlažbou či obkladom sú mäkšie, teplejšie na dotyk, čo zaručuje väčší komfort pri kontakte s nimi. Okrem toho, že sú tieto vysoko kvalitné vinylové krytiny vizuálne príťažlivé, sú odolné voči oteru, oderu aj poškrabaniu, sú vodeodolné, vodoodpudivé a jednoducho sa čistia, čím zaručujú vysokú úroveň hygieny. Napriek tomu, že práca s nimi je rýchla a jednoduchá, pri ich realizácii, napríklad aj priamo v sprchovom kúte, je potrebné starostlivé plánovanie a použitie technicky zladených systémových produktov. Iba tak bude zachovaný ich vzhľad a funkčnosť na dlhé obdobie.

Či už realizujete podlahu z linolea, PVC alebo LVT dielcov je dôležité použiť na ich lepenie vhodné lepidlo, dodržiavať pokyny výrobcu a postupovať podľa technických doporučení. Ak stále váhate a potrebujete sa uistiť ohľadom výberu lepidla alebo technologického postupu samotnej realizácie, obráťte sa na odborníkov zo spoločnosti MUREXIN.

Dark gray bathroom interior with a wooden panel, a shower with glass walls, a double sink and a toilet. 3d rendering.


 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button