Aktuality
Populárny článok

Nitriansky župan kritizuje dovoz zahraničných potravín a prichádza s lokálnym riešením

poradna

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja a člen predstavenstva strany HLAS – Sociálna Demokracia Branislav Becík opakovane kritizuje dovoz zahraničných potravín aj napriek dostatku tých slovenských.

Slovenské potraviny, zelenina, ovocie alebo mäso, musia mať vždy prednosť pred zahraničnými! Nielen preto, že dávajú prácu našim ľuďom, ale najmä preto, že sú zdravé a vieme mať plne pod kontrolou ich kvalitu!“ vraví Becík.

Novodobý voľný trh pri potravinách Becík neuznáva. Nechce, aby slovenský trh zaplavil lacný tovar bez ohľadu na pôvod a kvalitu. „Preto naše deti konzumujú v školách brazílske kurence, mrkvu z Maroka a paradajky zo španielskych skleníkov,“ hovorí nitriansky župan a problém vidí aj v uhlíkovej stope: „Na Slovensko deň čo deň prichádza viac ako 750 kamiónov s potravinami. Tieto emisie z kamiónov nikomu nevadia,“ skonštatoval Becík.

Becík však okrem kritiky ponúka aj riešenie. Na stredné školy a do zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja plánuje zaviesť dodávky potravín od lokálnych dodávateľov.

Pre mňa je osobnou prioritou, aby naše deti v školách a naši starí rodičia v sociálnych zariadeniach jedli zdravé a kvalitné potraviny,“ povedal Becík.  Nitriansky župan má zároveň záujem podporiť slovenských poľnohospodárov a pomôcť im s distribúciou ich produktov. Spustil preto pilotný projekt v okrese Nové zámky v Nitrianskom kraji. „V prvom kroku dostaneme do vybraných škôl a sociálnych zariadení ovocie, zeleninu alebo vajcia od miestnych pestovateľov. Takže, ak ste lokálny pestovateľ alebo producent vajec – budem rád, ak sa zapojíte do prieskumu trhu, do tzv. „prípravných trhových konzultácií“,“ odkázal Becík.

Odkaz na tieto konzultácie nájdu záujemcovia na https://evo.isepvo.sk/evoportal/sk-sk/Public/OrderSearch/Detail?id=477311 a prihlásiť sa môžu do 25. augusta 2023.

Becík plánuje projekt rozšíriť aj do ďalších okresov v kraji: „Tento projekt som ako prvý odštartoval v Novozámockom okrese, chcem pokračovať aj do ďalších okresov v Nitrianskom kraji a pevne verím, že po septembri to spoločne odštartujeme na celom Slovensku,“ uzavrel Becík.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button