Komerčné články

Je stav ciest adekvátny poplatkom, ktoré platia motoristi na Slovensku?

Stav ciest na Slovensku je téma, ktorá sa už dlhé roky nesie ako večný príbeh o zázraku, ktorý sa stále nekoná. Ako živel voda, tak aj cesty sú životodarnou silou pre každú krajinu. Bez nich by sme boli odrezaní od sveta a obmedzení vo svojich možnostiach pohybu a rozvoja. Motoristi na Slovensku prispievajú do štátneho rozpočtu prostredníctvom rôznych poplatkov a daní, no otázka znie: Je stav ciest adekvátny týmto poplatkom?

Predstavme si príbeh Jozefa, ktorý si ráno sadne do svojho auta a vydá sa na cestu za prácou. Cesta trvá hodinu a počas nej musí prekonať množstvo prekážok – diery v ceste, praskliny či úzkosti pri prechode cez mosty so zreteľnými znakmi opotrebenia. A to nehovorím o kolónach spôsobených rekonštrukciami alebo objazdoch kvôli uzavretiu niektorých úsekov.

Tento príbeh nás navedie na myšlienku – ak Jozef platí za použitie ciest formou poplatkov a daní, mal by predsa jazdiť po kvalitných cestách. No realita je často iná.

Nebudeme si klamať – stav niektorých ciest na Slovensku je žalostný. Ako keby sme sa ocitli v príbehu o mravcoch, ktorí každý rok znovu a znovu opravujú svoju mraveniská, no nikdy nedosiahnu dokonalosť. Tak aj naše cesty sú stále v procese opravy, rekonštrukcie alebo údržby, no zdá sa, že ide skôr o nekonečný cyklus než o viditeľné zlepšenie.

Je potrebné povedať, že nie všetky cesty sú v takomto stave a určite existujú úseky, kde môže motorista zažiť pocit hladkej jazdy bez prekážok. No tieto momenty sú skôr raritou ako pravidlom.

Ak teda porovnáme stav ciest s poplatkami motoristov, mnohí by povedali, že adekvátne to určite nie je. Metaforicky povedané – ak by sme platili za obed v reštaurácii a dostali len polovicu jedla alebo jedlo chutiace ako gumové medvedíky zo starých časopisov, asi by sme neboli spokojní. Je teda stav ciest na Slovensku adekvátny poplatkom, ktoré platia motoristi? Toto je otázka, ktorú si mnohí z nás kladieme pri každej jazde po slovenských cestách. Niektorí z nás sa možno cítia frustrovaní a sklamaní z toho, že za svoje auto zaplatili nemalé peniaze, no aj tak musia jazdiť po cestách plných výtlkov a dier. Iní zase argumentujú tým, že poplatky sú potrebné na údržbu ciest a ich rekonštrukciu.

Je však skutočne adekvátny stav ciest v porovnaní s poplatkami? Ako to vidia samotní motoristi?

V prvom rade by sme sa mali pozrieť na to, aké poplatky motoristi na Slovensku platia. Podľa informácií zo stránky Ministerstva dopravy a výstavby SR sa ročný poplatok za používanie vozidla pohybujú medzi 49 eurami pre motocykle a 49 eurami pre osobné vozidlá do 3,5 tony hmotnosti. V prípade ťažších vozidiel sa poplatky zvyšujú podľa hmotnosti.

Tieto poplatky slúžia na údržbu ciest a ich rekonštrukciu. Zdá sa teda, že by mali byť dostatočné na to, aby sme mali kvalitné cesty. Avšak, ako vieme, realita je iná.

Slovenské cesty sú v mnohých prípadoch plné výtlkov a dier. To sa prejavuje najmä počas zimných mesiacov, keď dochádza k poškodeniu ciest kvôli namŕzaniu a rozmŕzaniu snehu a ľadu. Výsledkom sú rozbité cesty, ktoré sa musia opravovať. Tieto opravy ale nie sú lacné a často si vyžadujú aj väčšie investície do infraštruktúry. Aj pri kúpe ojazdeného auta sa motoristi rozhodujú, z akého štátu auto kúpiť. Dovoz auta zo zahraničia je opodstatnený a z Európy je najobľúbenejší najmä dovoz áut z Nemecka. Je to jednoducho preto, lebo stav nemeckých ciest patrí k medzi tým lepším, čo sa odráža aj na stave ojazdeného auta.

Je teda otázne, či poplatky, ktoré motoristi platia, sú skutočne dostatočné na to, aby sme mali adekvátny stav ciest. Zdá sa totiž, že aj napriek tomu, že platíme za používanie ciest každý rok nemalé sumy peňazí, stále sa nedokážeme vyhnúť problémom s poškodením ciest.

Ak by sme chceli zlepšiť stav ciest na Slovensku, bolo by potrebné investovať do infraštruktúry viac peňazí. To by si však vyžiadalo nielen zvýšenie poplatkov za používanie vozidiel, ale aj zvýšenie daní a ďalších poplatkov, čo by sa určite nepáčilo väčšine motoristov.

Je teda dôležité hľadať iné riešenia, ako zlepšiť stav ciest na Slovensku. Jedným z možných riešení by mohlo byť aj viac informovať a vyzývať motoristov k tomu, aby dbali na správne používanie ciest. To znamená, že by sme mali dodržiavať maximálnu povolenú rýchlosť, používať bezpečnostné pásy a neriadiť pod vplyvom alkoholu alebo drog. Tieto opatrenia by mohli pomôcť predísť poškodeniu ciest a zlepšiť ich celkový stav.

V konečnom dôsledku je teda otázne, či sú poplatky za používanie vozidiel na Slovensku dostatočné na to, aby sme mali adekvátny stav ciest. Avšak jedno je isté – ak chceme mať kvalitné cesty, musíme investovať do ich údržby a rekonštrukcie nielen peniazmi od motoristov, ale aj od štátu samotného.



Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button