AktualityKomerčné články

Rôzne spôsoby, ako plochá strecha ovplyvňuje energetickú efektívnosť budovy

poradna

Plochá strecha je elegantným, často finančne výhodným a moderným riešením pre zastrešenie objektov. Tak, ako každá iná, aj plochá strecha má veľa možností izolácie a krytín. Ich výber môže ovplyvniť energetickú efektivitu vašej budovy.

Typ plochej strechy:

Plochú strechu si môžete pretvoriť na rôzne typy. Každá z nich má iné vlastnosti a využitie. Zelené strechy sú ekologické, estetické a zvyšujú energetické vlastnosti budovy. V lete chránia pred Slnkom a v zime neprepúšťajú teplo. Terasy a pochôdzne strechy môžu byť vytvorené z drevených roštov alebo betónovej dlažby. Tá sa zvyčajne pokladá priamo na hydroizolačnú fóliu. Okrem širokej funkcionality, ponúka tento druh striech aj dobrú hydroizoláciu. Zaštrkované strechy sa dokážu vynikajúco vysporiadať s poveternostnými vplyvmi. Taktiež sú elegantným, moderným riešením s príjemnými estetickými vlastnosťami. Mechanicky chránia fóliu a hlavne oceníte ochranu proti UV žiareniu v letných mesiacoch. Lepené a mechanicky kotvené varianty minimálne zaťažujú strechu. Čo sa týka efektivity, tam je dôležitý hlavne výber správnych materiálov.

Materiály:
Nech si vyberiete akýkoľvek typ, izolácia plochých striech a energetická efektivita budovy sa odvíjajú od použitia materiálov. Výber materiálov môže výrazne ovplyvniť vlastnosti tepelnej izolácie vašej nehnuteľnosti. Napríklad, tmavšie izolačné materiály pohlcujú slnečné žiarenie a na ich povrchu sa môže teplota pohybovať aj okolo 60° C. Tmavšie materiály sa preto odporúčajú skôr v oblastiach, kde je chladnejšie počasie. Lebo ak si zvolíte tento typ materiálov, môže zvýšená teplota na streche spôsobiť menšiu efektivitu klimatizácii. Keďže vaša budova bude náročnejšia na ochladenie. A to sa môže odraziť na nákladoch. Naopak chladnejšia krytina, má opačný efekt. Lepšie odráža slnečné lúče, no v zimných mesiacoch môže byť budova nákladnejšia na ohrev.

Solárne panely:

Každú strechu môžete využiť na nainštalovanie solárnych panelov. Tie zvyšujú energetickú efektivitu budov a majú priaznivý vplyv na životné prostredie. Pre inštaláciu solárnych panelov je plochá strecha najvhodnejším kandidátom. Komíny, strešné okná a šikmé uchytenie zvyčajne aplikovanie panelov dosť komplikuje. Avšak, ich efektivita závisí od lokácie budovy a toho, koľko slnečného žiarenia dostáva daná oblasť.

Výber správneho typu plochej strechy a materiálov, sa môže na prvý pohľad zdať zložitý. Berte to skôr tak, že máte široké možnosti prispôsobiť vašu budovu svojmu okoliu a nastaviť jej efektivitu rôznymi spôsobmi. Na webstránke Gamat nájdete ďalšie potrebné informácie a môžete kontaktovať odborníkov, ktorí vám radi pomôžu.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button