AktualityKomerčné články

Ergonómia v kancelárii: kľúčové aspekty pri výbere stoličky

Zariaďujete svoj pracovný priestor a stojíte pred výberom stoličky? Pravdepodobne už viete, že estetické vlastnosti nie sú všetko, čomu by ste mali venovať pozornosť. Kľúčovým kritériom výberu by mala byť ergonómia kancelárskej stoličky, tj. do akej miery vám poskytne pohodlné a zdravé pracovné prostredie. Chcete zabudnúť na bolesti chrbta a krku spojené s nesprávnou polohou pri počítači? Zistite, ako si kúpiť ideálnu stoličku!

Prečo si stojí za to kúpiť ergonomickú stoličku?

Veľmi často počuť, že hlavnou úlohou ergonomickej stoličky je podopierať chrbticu pri práci za stolom. To je samozrejme pravda, ale treba si pamätať na to, že tento typ stoličky má pozitívny vplyv aj na iné aspekty zdravia.

Nesprávna poloha za pracovným stolom počas mnohých hodín môže tiež spomaliť fyziologické procesy v tele a spôsobiť problémy s krvným obehom. Okrem toho sa telo rýchlejšie unaví, práca sa stáva únavnou a používateľ zle prispôsobenej stoličky sa menej angažuje a sústredí. Ergonomická stolička všetky tieto problémy rieši. Jej správny výber zaručuje, že používateľ zostane čo najúčinnejší a najefektívnejší počas celého pracovného dňa.

Ergonomická stolička čiže aká?

Ergonomická stolička by mala mať niekoľko možností nastavenia, aby čo najlepšie vyhovovala tvaru tela jej budúceho majiteľa. Primárnou funkciou je vždy nastavenie výšky sedadla. Pri vyšších modeloch je možné nastaviť aj hĺbku sedadla tak, aby lepšie vyhovovalo potrebám a zvyklostiam človeka. Možnosť nastavenia uhla by malo mať aj operadlo nábytku. V dobrých kancelárskych stoličkách je možné nastaviť výšku podrúčiek tak, aby si o ne používateľ mohol pohodlne oprieť ruky a zachovať pravý uhol v ohnutí lakťov.

“Mnoho ľudí si v našom obchode kupuje kancelárske stoličky len na základe ceny alebo vzhľadu nábytku. Pred nákupom sa však oplatí poradiť sa so zamestnancom predajne o nastaviteľnosti vybraného modelu a prípadne vybrať inú stoličku, ktorá bude lepšie vyhovovať potrebám budúceho používateľa. Trápia vás bolesti krku? Alebo máte poruchu držania tela? Opýtajte sa v našej predajni, ktoré kreslo sa vo vašom prípade najlepšie postará o chrbticu.” – hovorí odborník z Agata Meble.

Ako umiestnite svoju novú kancelársku stoličku?

Čo to vlastne znamená, keď sa povie, že stolička by mala byť prispôsobená potrebám konkrétnej postavy? Konkrétne by každá z jej súčastí mala podopierať príslušnú časť tela tak, aby si pri práci udržala čo najzdravšiu polohu.

Správna výška kancelárskej stoličky je taká, keď sa sediaca osoba oprie nohami o podlahu a pokrčí kolená v pravom uhle. Sedadlo by nemalo tlačiť na stehná. Výška operadla (alebo ďalších vankúšov na ňom) by mala byť nastavená tak, aby bedrová časť ideálne podopierala túto časť chrbtice. Podrúčky by mali byť umiestnené tak, aby si používateľ stoličky mohol položiť predlaktia ohnuté v pravom uhle k lakťu v prirodzenej, nenútenej polohe. Ak má daná kancelárska stolička malú opierku hlavy alebo špeciálny vankúš v oblasti krku, mala by podporovať chrbticu v krčnej oblasti.

Čalúnená alebo nečalúnená stolička?

Dobre zvážte, či sa vám bude lepšie pracovať v kresle s čalúnením alebo bez neho. Čalúnená stolička určite pôsobí útulnejšie a môže sa stať skvelou dekoráciou domácej kancelárie. Mäkké operadlo sa postará o príjemnejší zážitok, keď sa oň opriete.

Čalúnené stoličky sa bohužiaľ neuvádzajú ako najergonomickejšie. Lepšou voľbou v tomto smere bude nepochybne sieťový model. Je to typ syntetickej, vzdušnej, polotuhej tkaniny, ktorá uľahčuje dýchanie ľudskej pokožky. Sieťovaná stolička znižuje potenie, takže je oveľa pohodlnejšia najmä počas horúcich dní.

Kvalita spracovania stoličky

Kancelárska stolička je kus nábytku, ktorý sa používa pomerne intenzívne. Preto sa oplatí kúpiť solídny model, ktorý vám bude bezchybne slúžiť dlhý čas a zachová si svoj pôvodný šarm. Nebojte sa častého nastavovania jednotlivých komponentov sedadla. Ortopédi odporúčajú neustále prispôsobovať kancelárske stoličky aktuálnym potrebám chrbtice, aby mala vždy čo najlepšiu oporu.

Pri kúpe kancelárskej stoličky je vhodné riadiť sa jej ergonómiou a prispôsobivosťou konkrétnej postave. Vyberte si model, ktorý je pohodlný a praktický a ktorý sa riadi záujmom o vaše zdravie. Cena a estetika stoličky by mali hrať druhoradú úlohu.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button