AktualityKultúra

Svetový deň vidieckych žien

poradna

„Medzi nami žijú ženy z vidieka s výnimočnými schopnosťami, ktoré sú nevyčerpateľnou studnicou energie, inšpirácie, motivácie, nadšenia a nápadov. Tieto ženy pritom svojou prítomnosťou a pôsobením obohacujú život na vidieku a robia ho aktívnejším“, – týmito slovami otvorila predsedníčka vidieckeho parlamentu Ing. Mária Behanovská 13. októbra 2023 oslavu 22. ročníka Svetového dňa vidieckych žien v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš.

 

Svetový deň vidieckych žien, ktorý je venovaný problematike žien, bol vyhlásený 15. októbra v roku 1995 na pekinskej konferencii a pod záštitou OSN sa stal oslavou a príležitosťou uznania dôležitosti vidieckych žien pri posilňovaní poľnohospodárstva a rozvoja vidieka po celom svete. Vidiecky parlament na Slovensku pri tejto príležitosti organizuje súťaž pod názvom ,,Vidiecka žena – Líderka roka”, ktorej cieľom je ohodnotiť prácu vidieckych žien.

Konferencie Ženy do voza a do koča spojenej s množstvom sprievodných podujatí, kultúrnym programom a vyhlásením súťaže Vidiecka žena – Líderka roka 2023 sa zúčastnila PaedDr. Klaudia Ivanovičová, Margita Geiszlerová zo Zlatých Moraviec a Ľudmila Biela z Jedľových Kostolian. Do súťaže Líderky roka 2023 nominovala Margita Geiszlerová Klaudiu Ivanovičovú v kategórii politička ako osobnosť Zlatých Moraviec pôsobiacu v mestskom zastupiteľstve, ktorá sa venuje rôznym aktivitám v oblasti verejného života a Ľudmilu Bielu ako osobnosť Jedľových Kostolian v kategórii remeselníčka, ktorá sa venuje tkáčskemu remeslu na krosnách, ktoré prezentuje mladej generácii pri organizovaní ľudových tradícií ako kultúrne dedičstvo našich predkov. 

Oceňovanie sa uskutočnilo slávnostným vyhlásením výsledkov súťaže Vidiecka žena – Líderka 2023 v štyroch kategóriách a to aktivistka, politička, remeselníčka a podnikateľka.

V kategórii Aktivistka získala tento rok titul dlhoročná predsedníčka Únie žien v Župčanoch v Prešovskom okrese Renáta Koľšovská. Simona Víťazová Bohovicová získala titul v kategórii Politička. Vidieckou ženou roka – Líderkou 2023 v kategórii Podnikateľka sa stala Ivana Necpalová a kategórii Remeselníčka bola ocenená Katarína Sabová. 

Anton Kaiser    


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button