AktualityKomerčné články

Ako si vytvoriť pokojné útočisko na vlastnom dvore

V dnešnej uponáhľanej dobe je mať svoje vlastné útočisko na nezaplatenie. Čo tak miesto, na ktorom môžete nerušene relaxovať, a to priamo uprostred vašej záhrady?

V zhone moderného života je relax čoraz viac dôležitý. Bývate v rodinnom dome alebo máte k dispozícii záhradu či dvor? Potom si svoju oázu oddychu môžete vytvoriť priamo tam. Prinášame vám 10 tipov na to, ako si vytvoriť pokojné útočisko na vlastnom dvore. Za oddychom tak už nebudete musieť nikam cestovať a chvíľky relaxu si vychutnáte len pár krkov od vašich dverí.

10 bodov pre pokojné útočisko

1. Premyslite si účel

Začať môžete tým, že si premyslíte, ako by váš priestor na oddych mal vyzerať. Premyslite si, či si chcete vytvoriť miesto na meditácie, útulné posedenie, na ktorom si môžete vychutnávať váš obľúbený čaj či kávu alebo miesto, kde sa môžete stretávať s vašimi blízkymi. To vám pomôže vybrať dizajn a prvky, ktoré do svojho útočiska začleníte.

2. Vyberte si miesto

Ďalším krokom bude výber toho správneho miesta pre vaše útočisko. Vyberte si také miesto na vašom dvore, ktoré vám zaručí dostatočné súkromie. Tak budete môcť relaxovať bez zvedavých očí susedov či okoloidúcich. Ideálne je miesto v zátiší, napríklad medzi kríkmi či v blízkosti stromov.

3. Záhradná stavba

K vytvoreniu dokonalého útočiska vám pomôže aj záhradná stavba. Či už je to záhradný domček, altánok alebo chata, drevené záhradné stavby sú skvelým doplnkom do každej záhrady či dvora. Vytvárajú útulné prostredie ideálne na oddych a poskytujú útočisko aj pred nepriaznivým počasím. Tak si chvíle oddychu môžete vychutnávať bez ohľadu na to, či vonku práve prší.

Záhradný domček či chata vám zároveň poskytnú možnosť predĺžiť si chvíle relaxu počas celého roka. Pri zateplení a zabezpečení zdroja tepla sa dajú využívať aj počas zimného obdobia. Čo tak príjemný čas strávený pri pohľade z drevenej stavby na zasneženú krajinu? To znie ako ideálny zimný relax!

4. Pohodlné vybavenie

Aby ste si oddych vychutnávali naplno, vytvorte si vo vašej oáze príjemné, no hlavne pohodlné sedenie. Vyberte si odolný záhradný nábytok, ktorý vám poskytne komfort a ktorý bude hodný na vonkajšie používanie. Môžete si tiež zakomponovať relaxačné prvky, ako je napríklad hojdacia sieť či závesné hojdacie kreslo, ktoré doslova pozývajú k odpočinku. Vyberte si taký záhradný nábytok a prvky, ktoré budú ladiť s dizajnom vašej záhrady či záhradnej stavby. Nezabudnite ani na pohodlné vankúše, podsedáky či deky, aby ste si ešte viac dotvorili pocit útulnosti a mali sa tiež čím prikryť, napríklad počas večerných posedení.

5. Prírodné prvky

Využite prírodné materiály, ako je drevo, kameň či bambus – a to nielen pri výbere nábytku, ale aj iných záhradných prvkoch, akým je napríklad chodníček či dekorácie. Prírodné prvky nielenže hladko splynú s prostredím záhrady, ale tiež navodia pocit spojenia s prírodou, harmóniu a rovnováhu.

6. Zakomponujte zeleň

Pobyt v prírode má neuveriteľne prospešné účinky na naše zdravie. Zakomponujte si zeleň aj do vašej oázy oddychu, či už sú to kvety, stromy či kríky. Vytvorte si príjemnú atmosféru s využitím vašich obľúbených rastlín. Ak na relax budete využívať záhradný domček či chatu, určite si zopár rastlín zakomponujte aj do ich interiéru. Môžete tiež využiť vertikálne záhrady, ktoré sú v poslednej dobe veľmi populárne. Ušetria vám priestor, no neuberú na efekte.

7. Vytvorte si atmosféru

Tá správna atmosféra je pre dokonalý oddych veľmi dôležitá. Môžete si ju vytvoriť nielen správnym výberom nábytku, ale aj tým správnym osvetlením. Typ osvetlenia zohráva dôležitú úlohu, pretože dokáže navodiť rôzne pocity. Na navodenie relaxu a oddychu je ako stvorené mäkké, teplé osvetlenie. Využiť môžete reťazové svetlá, lampáše či sviečky. Takéto osvetlenie využijete najmä počas večerov, kedy vám navodí dokonalú romantickú atmosféru.

Na vytvorenie atmosféry si tiež môžete do vášho útočiska zadovážiť aj iné prvky, ako napríklad zvonkohru či menšiu fontánu. Tieto záhradné doplnky môžu pridať upokojujúce zvuky a prispieť tak k vytvoreniu pokojného prostredia.

8. Osobný dotyk

Osobné prvky, doplnky a dekorácie sú to, čo urobí z vášho útočiska jedinečné miesto. Zakomponujte doň dekorácie a doplnky, ktoré odzrkadľujú váš štýl. Či už sú to spomínané vankúše a deky, alebo aj závesy, koberec či umelecké diela, ako sú obrazy alebo sochy – vyberte si také doplnky a dekorácie, ktoré prispejú k tomu, aby ste sa vo vašej záhradnej oáze cítili čo najlepšie.

9. Bezpečie a súkromie

Aby ste si svoj oddych mohli vychutnávať bez obáv, dôležité je zabezpečiť aj súkromie a bezpečnosť vašej záhradnej oázy. Vytvorte si s pomocou rastlín a kríkov ale aj záclon či závesov miesto, na ktorom budete mať maximálne súkromie. Okrem toho, ak sa rozhodnete pre záhradný domček alebo chatu, určite by ste ich mali zabezpečiť, či už bezpečnostným kamerovým systémom alebo poriadnym uzamykaním, aby sa k nim nik cudzí nedostal.

10. Pravidelná údržba

Aby vám vaše útočisko plnohodnotne a dlhodobo slúžilo, bude potrebovať aj pravidelnú údržbu. Pravidelne sa starajte o rastliny, čistite priestor a obnovujte jednotlivé prvky. Pokiaľ sa rozhodnete pre záhradný domček či chatu, určite nezabúdajte na ich pravidelnú údržbu. Ak sú chata či záhradný domček vyrobené z dreva, potom bude potrebné zabezpečiť pravidelnú údržbu a ochranu dreva pred škodcami a nepriaznivým počasím.

Vytvoriť si na záhrade či dvore útočisko na oddych nie je žiadna veda. S trochou úsilia a kreativity môžete mať svoje vysnívané miesto na oddych a relax doma aj vy. Či už je to záhradný domček, altán alebo chata, poskytnú vám prostredie na oddych a ochranu pred počasí a môžete ich využívať počas celého roka. So správnym vybavením, osvetlením a doplnkami si môžete vytvoriť miesto ako stvorené na poriadny oddych.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button