AktualitySamospráva

Poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2024, hlasovali o ňom na dvakrát

poradna

Zlatomoraveckí poslanci schvaľovali v decembri návrh rozpočtu mesta hneď dvakrát. Prvý pokus bol na 9. zasadnutí zastupiteľstva v polovici decembra, kedy návrh rozpočtu neprešiel. Schváliť sa ho podarilo na 10. zasadnutí mestského parlamentu, ktoré sa konalo vo štvrtok 28. decembra 2023. 

Za prvý neúspešný pokus z 9. zasadnutia hlasovali len traja poslanci. Traja boli proti a zvyšných osem prítomných poslancov sa zdržalo a návrh tým nepodporilo. Dôvodom boli predchádzajúce body rokovania. „Pred hlasovaním o rozpočte boli ďalšie body na schválenie VZN-iek o zvýšení daní. Tieto návrhy neprešli. To znamená, že keby sme schválili rozpočet, tá príjmová časť by bola nenaplnená kvôli tým daniam. Tým pádom taký rozpočet by nebol použiteľný a musel by sa v januári hneď upravovať, preto sme sa rozhodli po porade s poslancami, že tento návrh nepodporíme,“ vyjadril sa poslanec a viceprimátor mesta Marek Holub. Rovnaký argument mal aj poslanec Ján Fintor. „Kvôli nedostatočnému počtu hlasov sme neschválili dôležité VZN, ktoré nadväzovali na príjmovú časť rozpočtu. Daný rozpočet by nebol vyrovnaný a musel by sa upravovať,“ uviedol.

Mesto by prišlo o státisíce eur 

Keby návrh rozpočtu zostal neschválený, mesto by od začiatku roku 2024 vstúpilo do rozpočtového provizória, Zlaté Moravce by sa tak nemohli zapájať do rôznych výziev na získanie dotácií z eurofondov. Prísť by tak mohli o státisíce eur. To bol aj hlavný argument, prečo bolo na základe výzvy skupiny poslancov zvolané 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach, tesne pred koncom roka 2023. 

Poslanci, ktorí predchádzajúce rokovanie hlasovali proti rozpočtu i proti navyšovaniu mestských daní boli otvorení diskusii. „Keď to bude riadne vysvetlené a bude to logicky zdôvodnené, tak prehodnotím ten svoj postoj a budem zvažovať, že budem hlasovať za,“ vyjadril sa pred hlasovaním poslanec Ľuboš Orolín. Pridala sa k nemu aj poslankyňa Ivona Vicianová. „Občania musia vedieť, prečo toto zastupiteľstvo je znova zvolané, aké je dôležité pre mesto, aby bol ten rozpočet schválený,“ povedala. 

Následne sa slova ujal primátor Dušan Husár. Prítomným poslancom a občanom vymenoval všetky projekty, ktoré by boli ohrozené, ak by návrh rozpočtu na rok 2024 nebol schválený. Šlo najme o rekonštrukcie budov, ciest  a chodníkov vo vlastníctve mesta Zlaté Moravce, ale aj napríklad projekt kanalizácie v mestskej časti Prílepy.

Poslanci boli za

Primátor svojimi argumentami poslancov presvedčil. Najskôr sa hlasovalo o dvoch VZN-kách na zvýšenie mestských daní – daň z nehnuteľnosti, daň za psa, daň za predajné automaty a daň za nevýherné hracie prístroje, okrem toho sa hlasovalo aj o zvýšení poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Oba návrhy prešli. Podrobnejší prehľad všetkých zmien, ktoré tieto dve schválené VZN-ká obsahujú vám prinesieme vo februárovom čísle Tekovských novín. 

Po odhlasovaní navyšovaniu daní sa pristúpilo k samotnému rozpočtu na rok 2024 s výhľadom na roky 2025 a 2026. I ten bol poslancami mesta nakoniec schválený. Zlaté Moravce tak vstúpia do nového roka s platným rozpočtom.

Rozpočet pre rok 2024 bol zostavený ako vyrovnaný. Príjmy a rovnako i výdavky sú celkovo vyčíslené na sumu 17 621 259 eur.

Peter Klimant



obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button