AktualityKultúra

Zlatomoravecké deti popriali svojím matkám všetko dobré

trojkoncert
poradna

Druhá májová nedeľa je dňom, kedy sa vzdáva pocta všetkým matkám a materstvu. Sviatok Dňa matiek sme 12. mája oslávili aj v Zlatých Moravciach. Slávnostný program sa uskutočnil v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu.

Podujatie začalo o 16.00 hodine. V jeho úvode privítal všetky prítomné mamičky primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár. „Pri príležitosti Dňa matiek prajem všetkým mamám a starým mamám všetko dobré, aby boli trpezlivé so svojimi deťmi, s nami, ktorí ich občas hneváme, ale my ich aj tak máme veľmi rady. Nech sa im darí v kruhu svojich rodín a ešte raz – všetko dobré,“ povedal primátor Husár.

V rámci kultúrneho programu vystúpili deti zo zlatomoraveckých základných a materských škôl, deti z Centra volného času a ZUŠ Zlaté Moravce. Na záver predstavenia dostala každá mama kvet.

Deň matiek sa oslavuje v desiatkach krajín po celom svete. Tento sviatok vznikol na počesť všetkých matiek v snahe vyjadriť vďačnosť za energiu a úsilie, ktoré vynakladajú pri výchove detí. Druhá májová nedeľa bola vyhlásená za oficiálnu oslavu Dňa matiek 8. mája 1914 v USA, odkiaľ sa ďalej šírila do celého sveta.

V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, a to najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka. V 50. rokoch boli oslavy Dňa matiek v komunistickom Československu nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek bola na Slovensku obnovená až po roku 1989.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button