Aktuality

Bohatý program 6. zasadnutia Mestského zastupiteľstva

poradna

Najdlhší a najzaujímavejší priebeh z doteraz prebiehajúcich zasadaní až do neskorého večera, malo v poradí 6. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach zo dňa 23. júna 2011.

Schvaľovalo sa 59. bodov programu.

 

 

 

 

Čo sa deje s nemocnicou?

Obohatením programu bola podaná správa vyžiadaná na podnet poslanca Ivana Madolu. Na jeho pozmeňujúci návrh reagovala poverená riaditeľka Mestskej Zlatomoraveckej nemocnici MUDr. Nina Horniaková a informovala verejnosť o jej súčasnom stave.

Stále prebiehajúce rokovania viedli k prvému „ústretovému“ kroku zo strany VšZP, ktorým sa síce malo zachovať chirurgické oddelenie v pôvodnom stave, ale na úkor zrušenia oddelenia dlhodobo chorých. Problém je v tom, že toto oddelenie je najprosperujúcejšie, nemocnici v tejto ťažkej finančnej situácií obrovským prínosom a bohužiaľ jediné oddelenie vykrývajúce jej finančné straty. Ak sa má ešte k tomu zrušiť aj anesteziológia a intenzívna medicína, je pre Mesto absolútne neprijateľné, aby s takýmto niečím súhlasilo. Plánujú sa ďalšie stretnutia a rokovania s VšZP, pripravený je ďalší návrh, ktorý by na občanov Zlatomoraveckého regiónu nemal mať až taký katastrofálny dopad v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a aby Mesto Zlaté Moravce ušetrilo takmer 250 000 € na odstupnom pre zamestnancov nemocnice v prípade, ak sa ich pracovné miesta budú musieť zrušiť.

Nech sa dejú a navrhujú akékoľvek redukcie, bez zachovania anesteziológie a intenzívnej medicíny sa nemocnica nezachráni. Ako bude zachovaná zdravotná starostlivosť, či sa k redukcii pristúpi a do akej miery, sa s určitosťou bude vedieť až dňom podpisu zmluvy k 1. júlu 2011, opäť však len na dobu určitú. Primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc robí všetky kroky preto, aby sa rokovania, ktoré pravidelne niekoľkokrát do týždňa v Bratislave absolvuje, dotiahli do úspešného konca k spokojnosti všetkých zúčastnených strán.

 

Druhé odvolávanie náčelníka Mestskej polície.

Očakávaným bodom programu bolo schválenie funkcie stáleho zástupcu náčelníka Mestskej polície, ktorého výsledok bol – schválený.

Nasledujúcim bodom „Odvolanie náčelníka MP“, sa na podnet poslanca Hritza, rozprúdila ohnivá debata s rôznymi názormi a postojmi k tejto horúcej téme. Primátorov jednoznačný istý postoj a nemenný názor na prácu súčasného náčelníka bol všetkým zúčastneným vzhľadom k jeho prehláseniu dosť jasný. Pre primátora nie je možné robiť zmeny a poriadok v meste, pokiaľ má spolupracovať s Ivanom Hritzom. Podľa neho človek, ktorý vykonáva tak zodpovednú funkciu už celých 19 rokov, neexistuje, aby bol ešte pre toto mesto prínosom. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodol pre zmenu v mestskej polícii. Okrem iného opomenul Hritzov zdravotný stav nezlučiteľný s postom, ktorý momentálne zastáva, opitého policajta pri výkone služby, za ktorého je náčelník zodpovedný, poukázal na ostatných mestských policajtov, na ich vybavenie, na ich udupané a nízke sebavedomie, ich nerešpektovanie medzi ľuďmi v uliciach a oboznámil verejnosť so svojou ponukou terajšiemu náčelníkovi, aby prijal miesto zástupcu. Aj napriek primátorom verejne vyhlásených ešte niekoľkých závažných dôvodov k svojmu rozhodnutiu, poslanci odsúhlasili, že Ivan Hritz zostáva i naďalej šéfom Mestskej polície.

 

Čerpanie finančných prostriedkov z eurofondov

Mesto Zlaté Moravce sa chce uchádzať o získanie finančných prostriedkov v rámci Nórskeho finančného mechanizmu, ktorý má prispieť k zníženiu ekonomických a sociálnych rozdielov medzi regiónmi Európskeho hospodárskeho priestoru. Preto občanov v rámci zasadnutia informovalo o zaradení sa medzi uchádzačov o dotáciu z týchto fondov na projekty „Obnova kaštieľa Miggaziovcov a priľahlého parku Janka Kráľa“ a „Rekonštrukcia Župného domu“. Oba návrhy a ešte zopár ďalších na predloženie žiadostí o záujem čerpania finančných prostriedkov z rôznych eurofondov, poslanci jednohlasne schválili.

 

Nové byty v Zlatých Moravciach

Rovnako zaujímavým bodom bolo schválenie všetkých potrebných príprav a úkonov na podanie žiadostí o uchádzanie sa finančných prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania k prestavbe budovy bývalého MnV (pri poliklinike) na bytový dom a k stavbe novej bytovky na ulici 1. mája (na škvárovom ihrisku).

 

Definitívne sa schválil záverečný účet za rok 2010 s vypočutím si stanoviska hlavného kontrolóra Ing. Michala Borkoviča, návrh na transformáciu Mestských podnikov a Nemocnice prof. R. Korca, DrSc v Zlatých Moravciach a rôzne iné.

Program bol naozaj pestrý a vyčerpávajúci, ale šťastne dotiahnutý do konca.

Ďalšie Mestské zastupiteľstvo je naplánované na 22. septembra 2011.

[nggallery id=96] [hr]

-lr-

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button