Aktuality

Ukončenie Zlatomoraveckých dní sv. Cyrila a Metoda

poradna

www.zlatemoravce.infoV sobotu 25. júna 2011 sa slávnostným ceremoniálom za prítomnosti diecézneho otca biskupa J. Ex. Mons. Viliama Judáka, správcu farnosti Zlatých Moraviec Mons. Mariána Javora a primátora Ing. Petra Lednára, CSc, ukončili Zlatomoravecké dni sv. Cyrila a Metoda.

O dôstojnejšiu, komornejšiu a honosnejšiu atmosféru sa postarala Zuzana Molnárová spolu so svojimi členmi zboru „Carmina vocum“ a operný spev Mareka Pobudu doprevádzaný klaviristkami Ľubicou Varhaníkovou a Máriou Kukučkovou.

Súčasťou výstavy bola prezentácia charitatívnej skupiny historického Maltézkeho rádu, ktorá je istým spôsobom tiež spätá s Cyrilometodským dedičstvom.

Pred 4. rokmi, Maltézsky rád participoval na rozvoji malej nemocnici, ktorá dostala názov „Nemocnica sv. Cyrila a Metoda“, priamo uprostred ďžungle v Keni. Jej druhá etapa, ktorá sa týka zdravotnej starostlivosti, sa ide otvárať 17. septembra 2011.

Pôvodne mal Maltézsky rád predstaviť verejnosti magistrálny rytier Tibor Buček, no pre zdržanie sa na inom dôležitom rokovaní, si jeho príhovor vypočula už len uzavretá spoločnosť ľudí.

Preto aspoň touto cestou predáva odkaz za svoj cirkevný rád:

„Dovoľte mi milí priatelia, aby som pri tejto príležitosti zvýraznil pozvanie rádu Maltézskych rytierov ku konaniu dobra pod maltézskou zástavou pre všetkých, ktorým je charita blízka. Ideály služby blížnym, najmä chorým a slabým, ktorí potrebujú pomoc silnejších a snaha žiť v duchu kresťanských ideálov, to sú základné princípy, na ktorých stojí história a existencia rádu. Ten kto chce pokračovať v historickom poslaní pod heslom Tuitio fidei et obsequium paupe rum – Obrana viery a pomoc núdznym, sa môže kedykoľvek pripojiť“.

Cyrilometodské dni istým spôsobom spojili v tom najlepšom duchu viac cirkví, vyzdvihnúc vieru, lásku a nezištnú pomoc tým, ktorí ju potrebujú, ako tú najpodstatnejšiu spoločnú prioritu všetkých, bez rozdielnosti vierovyznaní.

Obrovská vďačnosť, že sa tento prenádherný projekt ako prvý a zatiaľ jediný svojho druhu na Slovensku, mohol uskutočniť práve v Zlatých Moravciach, patrí Mons. Mariánovi Javorovi (správca farnosti), hlavnému organizátorovi Miroslavovi Kráľovi (predseda okres. Centra KDH), primátorovi Ing. Petrovi Lednárovi, CSc a všetkým, ktorí sa na jeho tvorbe a priebehu spolu podieľali.

[nggallery id=97]

[hr]

-lr-

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button