Aktuality

Mestskí policajti sú našou neodmysliteľnou súčasťou už 20 rokov

poradna

Určite mnohým neunikla významná informácia, že sa Mestská polícia v Zlatých Moravciach preklenula k jubilejnému 20 výročiu svojej existencie. Vznikla v septembri roku 1991 ešte v časoch, keď na primátorskej stoličke sedel Ing. Peter Orban, ktorý je jej zakladateľom. Prvú zostavu Mestskej polície tvoril šesťčlenný tím, ktorý sa k dnešnému dňu vyformoval do nasledujúcej zostavy: náčelník Mgr. Ivan Hritz, zástupca náčelníka PhDr. Marián Takáč, Jozef Čulák, Vladimír Horný, Stanislav Kováč, Jozef Babocký, Roman Jenis, Jozef Moška, Peter Vago, Dušan Hlavatý, Mgr. Štefan Čičo, Roman Šimovič.

Prvé priestory, ktoré dostali k dispozícii a stali sa ich kanceláriou, zároveň aj šatňou sa nachádzali na 1.poschodí Mestského úradu. V dnešnej dobe sídlia v suteréne tejto budovy. S príchodom nových Mestských policajtov, prišla aj veľká výzva vo forme vybudovania si ich dôvery a rešpektu medzi obyvateľmi. Túto výzvu vzali policajti doslova za „pačesy“ a dnes sa pokladá za chlapsky zdolanú.

Často krát v ich prvopočiatku oni sami vysvetľovali ľuďom kto sú a aké právomoci majú. Aktuálne sú pre širokú verejnosť ľahko rozpoznateľní vďaka ich špecifickým uniformám. Svojou svedomitou prácou za uplynulých dvadsať rokov prispeli k zníženiu trestných činností, medzi ktoré spadajú čierne skládky odpadu, čistota v meste (okrem iného z ulíc mesta zmizli vraky nepojazdných áut a obmedzil sa výskyt túlavých psov).

V minulosti sa mestskí policajti hliadkovali peši. Prvé motorové vozidlo (Škoda 120) im pribudlo až o niečo neskôr, pričom za celé obdobie ich pôsobenia až k dnešnému dňu užívali a vystriedali tri autá. Ich výstroj by sa mala stále zdokonaľovať s prihliadnutím k situáciám, ktoré každodenne riešia. V súvislosti s tým sa v auguste tohto roku časť z ich výbavy doplnila o novšie a kvalitnejšie putá a opasky (niektoré putá boli až z roku 1953). Tu treba vyzdvihnúť skrátenie doby od prísľubu, do doby splnenia a dodania danej časti výstroja v porovnaní s minulosťou, ako aj ústretovejší prístup vedenia Mesta v rámci komunikácie. Zbrane, ktoré dnes používajú majú 20 rokov a v spojitosti s nimi súvisia aj streľby, ktoré absolvujú dva krát do roka a sú doplnené školeniami, vďaka ktorým môžu získané vedomosti uplatniť v praxi.

Zaoberajú sa širokým spektrom priestupkov, no napomáhajú aj pri žiaľ reálnych problémoch týkajúcich sa medziľudských vzťahov, domáceho násilia, stratených detí, či pacientov nemocnice. Riešenie takýchto situácií so sebou prináša potrebnú dávku nadhľadu, ľudský prístup a niekedy schopnosti psychológa, čo uľahčí riešenie šarvátok a nedorozumení medzi ľuďmi samotnými.

Neuvedomujeme si ako „mestskí chlapci“ prispievajú k bezpečnostnej prevencii o to viac dôležitejšej, o čo klesá veková hranica a stúpa agresivita delikventov. Tu sa dá len zhrnúť, že zriadenie Mestskej polície bolo pre Mesto obrovské plus. Pravdou je, že reaguje na každý jeden podnet, pri ktorom je nápomocná ich miestna znalosť s rýchlou orientáciou v teréne. Všetci jej členovia prijali túto prácu s myšlienkou pomáhať ľudom aj napriek tomu, že Mestská polícia je neoddeliteľnou súčasťou ochranných zložiek (112), sociálne výhody v našej spoločnosti ich profesia nezahŕňa.

Ich existencia ako aj ich lepšia vybavenosť je veľmi dôležitá pre všetkých občanov, ktorí Mestskú políciu kontaktujú stále častejšie, aj vďaka novému, ľahko zapamätateľnému a bezplatnému telefónnemu číslu 159.

Pre každú jednu vykonávanú pracovnú činnosť platí, že okrem vážnych situácií čelíme aj tým milým a úsmevným, ktorých je možno pomenej, no o to viac nám utkvejú v pamäti a sú doslovne studnicou dobrej nálady na mnohé roky vopred.

Veľa úspechov, čo najviac vyriešených prípadov, elánu a sily do ďalších rokov praje celé mesto Zlaté Moravce. ĎAKUJEME!

-mp-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button