AktualitySamospráva

Ponuka prichádza až z ďalekej Juhoafrickej republiky

poradna

 

Na spoločné pozvanie primátora mesta Zlatých Moraviec Ing. Petra Lednára, CSc. a Michala Grujbára, novovymenovaného riaditeľa  Mestskej nemocnice  prof. MUDr. Rudolfa Korca v Zlatých Moravciach, navštívil dňa 21. septembra Zlaté Moravce honorárny konzul Juhoafrickej republiky v Slovenskej republike PharmDr. Milan Lopašovský. Hlavnou témou ich pracovného stretnutia boli najmä otázky zdravotníctva a možnosti fungovania zlatomoraveckej nemocnice v podmienkach mesta. Neobišli však ani tému rozširovania a spolupráce v oblasti priemyselného parku.

“Naše stretnutie by malo priniesť trochu viac svetla do možností, ktoré nám prináša južná Afrika. Nakoľko s honorárnym konzulom sa poznám už viac rokov a viem, že ide o odborníka na zdravotníctvo a farmakológiu, požiadal som ho, aby sa prišiel pozrieť aj do našej mestskej nemocnice, o ktorej všetci veľmi dobre vieme, v akom je zlom technickom stave a v akých sa topí problémoch. Zároveň som ho požiadal o návštevu nášho priemyselného parku, kde by sme radi rozvinuli spoluprácu medzi Slovenskom a Juhoafrickou republikou,” povedal nám po stretnutí primátor mesta Peter Lednár.

Nemusíme v tom zostať sami

Ak si mesto nevedelo roky s nemocnicou poradiť samé, a nemocnica sa dostala do nezávidenia hodnej situácie, a s ňou samozrejme aj obyvatelia mesta a širokého okolia, je len logické, že každá pomoc a rada z vonka je vítaná. Najmä, ak prichádza z krajiny, kde je zdravotníctvo o poriadny skok vpredu, kde sa okrem iného vykonala prvá operácia srdca na svete. Úroveň zdravotníctva, akú majú pacienti v Juhoafrickej republike im môžeme iba tíško iba závidieť. Viac nám už o tejto téme povedal Milan Lopašovský, ktorý ako Juhoafričan je paradoxne jediným zástupcom JAR v Slovenskej republike, a ako honorárny konzul túto krajinu zastupuje v diplomacii, v športe, ekonomike, kultúre… Len pre porovnanie uvádzame, že v neďalekej Viedni v rámci veľvyslanectva tieto činnosti pokrýva štyridsať zástupcov JAR. A prečo sa Milan Lopašovský zameral práve na pomoc Slovensku?

Patria do dvadsiatky popredných ekonomík sveta

“Juhoafrická republika, krajina so 44-miliónmi obyvateľstva, prešla v roku 1994 podobným demokratizačným procesom ako Slovensko v roku 1989. Čiže tie možnosti sú veľmi podobné, a najmä v rozvoji podnikania, vzájomnej spolupráce sa máme jeden od druhého čomu priučiť. Slovensko môže byť bránou do Európskej únie pre firmy z JAR a naopak, veľa slovenských firiem expanduje do celého sveta, pričom by nemali zabúdať práve na JAR, ako jedného z dvadsiatich najväčších “hráčov” v ekonomike na svete,” hovorí Milan Lopašovský. Uviedol, že Juhoafrická republika patrí k najväčším producentom zlata, diamantov, platiny, ale napríklad aj uránu na svete.

Ako perličku spomenul, že jednou zo zaujímavosti je tiež skutočnosť, že najväčšia “diera” v zemeguli je práve v JAR a ide o vyše osem kilometrov hlbokú baňu na dolovanie diamantov.

Dozvedeli sme sa tiež, že príchod honorárneho konzula do Zlatých Moraviec nebol vecou náhody. Predchádzalo mu januárové stretnutie s premiérkou východnej časti Eastern Cape v JAR, ktorá zastrešuje 12-miliónov obyvateľov, kde práve budujú podobné priemyselné parky aké sa budujú aj v Zlatých Moravciach, a práve v Eastern Cape v súčasnosti riešia priestory pre jednu veľmi úspešnú firmu zo Slovenska. Niečo podobné sa vraj môže stať, ale v opačnom garde aj tu v Zlatých Moravciach.

Ak odmietneme, vlak pôjde o stanicu ďalej

“Keď vieme o sebe, vidíme možnosti, a vieme niečo ponúknuť podnikateľom z JAR, tak jednoducho sa vieme stretnúť a zrealizovať túto záležitosť. Ak o sebe nevieme, veľmi ťažko môžeme niečo ponúknuť, potom budeme hľadať niečo bližšie k Bratislave, alebo na východnom Slovensku. Takáto príležitosť prichádza iba raz, vlak odíde ďalej, a nemusí už zastať v Zlatých Moravciach. Ak áno, možno už o dva roky tu bude veľký investor z JAR. A čo sa týka zdravotníctva, pracujem vyše dvadsať rokov ako doktor farmácie. Okrem iného som tri roky v Bruseli pôsobil pre americkú nadnárodnú spoločnosť Johnsonn and Johnsonn, a v Európskom parlamente sme rozhodovali o rôznych zákonoch, a preto vieme ako funguje zdravotníctvo v okolitých krajinách, v Európskej únii a v ostatných štátoch. Preto dúfam, že budeme prínosom aj pre túto komunikáciu a spoločne s pánom Michalom Grujbárom, s ktorým som v kontakte už niekoľko rokov a viem, že je to človek veľmi zodpovedný, preto mu veľmi radi pomôžeme pri riadení zlatomoraveckej mestskej nemocnice ako externí konzultanti,” objasnil svoj záujem o rozvoj a podporu nemocnice v Zlatých Moravciach honorárny konzul JAR v SR PharmDr. Milan Lopašovský.

-red-

[nggallery id=150] [hr]
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button