Aktuality

Jediným klikom zachráňme Vozokanskeho leva

poradna

V októbri sa koná online hlasovanie za to, ktorá socha si zaslúži opravu z peňazí Nadácie VÚB. Medzi pamätníkmi z ôsmich miest a obcí je aj socha Vozokánskeho leva. Každý z nás z pohodlia svojho domova môže ovplyvniť, ktorá zo sôch získa grant v tomto roku.

Počas októbra sa uskutočňuje na internete hlasovanie Poklady môjho srdca. Spolu s pamätníkom protitureckých bojov neďaleko Veľkých Vozokán v ňom súťaží ďalších 8 miest a obcí. Tá socha, ktorá dostane najviac online klikov, získa finančnú podporu na potrebnú opravu. Hlasovanie sa vykonáva na stránke www.vub.sk/sochy. Ak teda chcete, aby sa bronzový lev dočkal tak potrebnej očisty, zapojte sa do hlasovania do konca októbra aj vy. Napísala nám a upozornila na záchranu pamätníka cez internetové hlasovanie Soňa Juriková, Account Exekutive, Arthur media, s.r.o., Bratislava.

Túto monumentálnu pamiatku na mohutnom travertínovom podstavci v roku 1896 vytvoril Béla Markup. Pripomína slávne víťazstvo uhorských vojsk nad Turkami v roku 1652, keď sa Turci po rabovačkách a pustošení vracali s korisťou, no cestou natrafili na vozovú hradbu, spoza ktorej útočili uhorskí bojovníci. Podarilo sa im zahnať Osmanov na útek a oslobodiť zajatcov, ktorých si Turci viedli do otroctva. V boji zahynuli stovky ľudí. Medzi padlými v uhorských radoch boli aj štyria mladí šľachtici, bratia Esterháziovci. Ladislav – gróf Esterházi, večný majiteľ hradu Fraknó, radca Cisársko-kráľovskej vznešenej komory a hlavný veliteľ pevnosti v Pápe. František Esterházi, hlavný veliteľ pevnosti v Ďarmotách. Tomáš Esterházi, zástupca veliteľa Levického hradu. Gašpar Esterházi, rytier Zlatej ostrohy. V miestach bojov im dala rodina Esterháziovcov postaviť pamätník.

-am-

foto: archív Nadácie VÚB

TPS Vozokánsky lev.

Je to výnimočná príležitosť pomôcť nášmu regiónu. Preto Vás všetkých prosím, aby ste správu o šírení možnosti hlasovania šírili rýchlo ďalej

Hlasovanie trvá do 31. 10 . 2011

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button