Aktuality

Zopár postrehov zo zákulisia

poradna

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva sa rozhodovalo o veľmi dôležitej a zároveň pre všetkých obyvateľov celého Zlatomoraveckého regiónu, snáď najpodstatnejšej veci, ktorou je Mestská nemocnica. Asi by sa mali konečne pomenovať isté rozhodnutia tým správnym menom.

Nech sa na danú vec pozeráme z akéhokoľvek uhla pohľadu, jedno je isté.. koľko ľudí, toľko názorov. No v podstate všetkým ide o jedno jediné – aby mesto Zlaté Moravce svoju nemocnicu nestratilo. Problém nastal v rozhodnutí o zmene jej právnej formy, ktorá zákonite mala prebehnúť.

Pred rokom v rámci komunálnych volieb obyvatelia Zlatých Moraviec svojimi hlasmi vložili svoju dôveru do rúk Petra Lednára. Ani zďaleka nebolo jednoduché zorientovať sa v tak chaotickom, neprehľadnom až katastrofálnom zdedenom hospodárení bývalého vedenia.

Každý primátor si je istým spôsobom zodpovedný za rozhodnutia, ktoré padnú za obdobie jeho kraľovania. Ak ale nie je stotožnený s rozhodnutiami svojich 19 poradcov, je ťažké zapísať sa do dejín vývoja Zlatých Moraviec pod svojim menom. Pretože nikde nebudú vymenovaní tí, ktorí jeho ciele menili. Vždy sa bude spätne hodnotiť – to bolo vtedy, keď bol primátorom Lednár.

Asi najhorší stav v meste nastáva vo chvíli, ak prestane existovať súlad vo vedení a v strate spoločnej reči a nezáujem nachádzať kompromisy. Vedúci post primátora prináša so sebou obrovskú dávku zodpovednosti veľakrát v dôležitých rozhodnutiach, ktoré majú dopad na všetkých obyvateľov nášho mesta a okolia. O to ťažšie sa robia, ak tí, ktorí majú moc záujmy a snahy primátora podporiť, konajú práve naopak a jeho rozhodnutia neustále len spochybňujú. Žeby hlboko zakorenená nedôvera prameniaca z predchádzajúceho obdobia?

Ťažko sa počúvajú hodnotenia jednotlivcov, ktorí konštatujú, že sa doba temna vrátila a ľudia v tomto meste začínajú žiť v strachu. Myslím, že len človek, ktorý sa nenachádzal v strede uprostred diania kolotoča mestských problémov, s ktorými sa primátor so svojimi zamestnancami dennodenne pasujú už takmer rok, by sadol na primátorskú stoličku. Verte, že za úsilím primátora v tomto naoko zdevastovanom meste, sa skrýva nespočetne veľa prebdených nocí nielen jeho, ale aj zamestnancov Mesta, ktorí sú vyťažení na maximum a svoju prácu si nosia i domov, aby naše mesto raz rozkvitlo a aby sa aj tým ľuďom, ktorí sa o politické pozadie nezaujímajú vôbec, žilo oveľa ľahšie a lepšie. Stačí len prejavenie väčšej dôvery a trpezlivosti, pretože nič nejde zmeniť za tak krátky čas ako šibnutím čarovného prútika.

Tým prvotným s príchodom Petra Lednára bola snaha otvorene o problémoch komunikovať, a to aj prostredníctvom zriadenia internetového mestského informačného blogu, ktorý je súčasťou Tekovských novín. Vždy tu je a aj bola možnosť prispievať svojimi názormi, nech sú akékoľvek. Či už v rámci „šuflíčka“ I-POST, alebo bežných komentárov. Nikdy sa nestalo a naozaj nikdy, že by jednotlivé postrehy a reakcie prechádzali nejakou cenzúrou ako to bolo kedysi. To isté platí aj o Tekovských novinách.

Niektorým poslancom sa nepáči obsah týchto Mestských novín, následkom čoho bol pokus na poslednom zasadnutí MZ o pozastavenie ich vydávania, z dôvodu ich jednostrannosti a zaujatosti voči nim. Lenže obsahom novín nie sú len Mestské zastupiteľstvá.

Najskôr je potrebné upozorniť na fakt, že mestské noviny sú podporné periodikum, ktorého vydavateľom je Mesto, a za ktoré si v plnom trestnoprávnom rozsahu zodpovedá primátor mesta. Je zodpovedný za všetky články, ktoré sa v ňom zverejnia. Žijeme v dobe, kde sú médiá veľmi silným nástrojom a ktoré odrážajú veškeré dianie v meste ako aj prácu celého úradu, mestských podnikov, čiže prácu, ktorá je výsledkom vedenia chodu mesta za primátora Petra Lednára. Odstupom času, je však úplne jedno, či k úspechom, alebo aj neúspechom kto a akou mierou prispel. Vždy sa bude hodnotiť: „To bolo vtedy, keď bol primátorom Lednár.“ Toto si primátor plne uvedomuje, no i napriek tomu dáva možnosť slobodného vyjadrenia sa každému jednému občanovi, či už prostredníctvom info – blogu, alebo možnosti prispievania do novín.

Som ich šéfredaktorkou a zo svojej pozície čestne prehlasujem, že sa každému poslancovi pozriem priamo do očí, keď pred verejnosťou s kľudným svedomím prehlásim, že tí, .ktorí sú voči mestským novinám najkritickejší, som v mene primátora ponúkla x-krát možnosť vyjadriť svoj názor s prísľubom zverejnenia. Žiaľ, nikdy sa tak nestalo. Jednou s pravidelných rubrík TN, je Mestský parlament, prostredníctvom ktorého má každý z poslancov možnosť v rámci svojej prezentácie zverejniť všetky svoje postoje, zámery, ciele a názory. Nikto z doteraz oslovených nemôže konštatovať, že mu nebola ponúknutá možnosť slobodného vyjadrenia sa.

Jednou z príležitostí ako prísť k informáciám z iného súdka, bola tlačová konferencia z minulého týždňa, ktorá urobila v našom meste menší rozruch. Bohužiaľ ako mestskému médiu z doteraz neznámych dôvodov mi bola odopretá možnosť sa jej zúčastniť.

Na margo obvinení, ktoré boli jej súčasťou, alebo iných informačných zdrojov chcem napísať len toľko… Je na každom z nás, čo v sebe živíme, ako sa rozhodujeme a aký postoj k čomu zaujmeme. Politika je zložitá a veľakrát sa v nej bežný človek stráca a má pocit, že ničomu nerozumie. Ale tak ako vo všetkom, aj tu platí pravidlo, že nie jednotlivci charakterizujú celok a nie celok je zodpovedný za jednotlivca.

Ľ. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button