Aktuality

Tekovské noviny sa zmenia pravdepodobne na mesačník alebo občasník

poradna

 Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva bol jedným z prerokovaných bodov programu programový rozpočet Mesta Zlaté Moravce na rok 2012.

Na rôzne návrhy poslancov bol rozpočet krátený a na jeden z týchto poslaneckých škrtov doplatia hlavne čitatelia Tekovských novín.

Aj napriek tomu, že do mestského rozpočtu na redakciu Tekovských novín boli zahrnuté výdavky len za grafiku a tlač, mali zástupcovia mestského parlamentu potrebu stiahnuť z celoročného balíka 8.000 €. A to nie je málo. Ukrátiť noviny o takú sumu peňazí má totiž ďalekosiahlejšie následky než predpokladali. Pozmeňujúci návrh predniesol Milan Galaba s argumentáciou, že nie je potrebné, aby boli noviny tlačené na taký kvalitný papier ako je tomu teraz a nie je potrebné investovať do tohto periodika v takom rozsahu. Takže poslanci, hoci na nesúhlas niekoľkých z nich v konečnom dôsledku tento návrh podporili, našich čitateľov obrali o polovicu výtlačkov v roku, pretože…

Po cenovej ponuke na zmenu tlače s použitím iného, najlacnejšieho novinového papiera pri zachovaní dvojtýždenníka, je cenový rozdiel na jeden kus výtlačku 0,037 €, čo znamená necelých 300 € ušetrených za celý rok.

Problém by bol zažehnaný len pri zmene farebnej tlače naspäť na čiernobielu. V dnešnej dobe však pôjdeme späť?

Keďže sa predajnosť Tekovských novín len zvyšuje a zásluhu na tom má nemalou mierou aj ich nový šat, nepripadá do úvahy návrat do minulosti. Noviny si potrebujú udržať určitý štandard, predajnosť a keďže sú vizitkou jednak Mesta ako aj práce primátora Petra Lednára, na návrh redakčnej rady a rozhodnutie primátora, bude do zasadnutia mestského zastupiteľstva posunutý návrh na schválenie nového štatútu Tekovských novín, ktoré určí nové pravidlá a podmienky korenšpondujúce so značne obmedzujúcim rozhodnutím poslancov.

Najbližšie zasadnutie sa koná 16. februára a podľa postoja našich poslancov na zmenu periodicity mestského plátku, sa nedá s určitosťou povedať ako a kedy sa budú Tekovské noviny v stánkoch a obchodoch predávať ďalej. Z tohto dôvodu sa ospravedlňujeme hlavne predplatiteľom, pretože toto je vec, ktorá nemôže byť zachovaná za rovnakých podmienok a v súčasnej situácii je celkom neriešiteľná ako aj nové zmluvy so stálymi odberateľmi.

Štatút Tekovských novín sa doplnil o zmenu redakčnej rady, v ktorej sú po novom traja zástupcovia mestského parlamentu. Poslanci si spomedzi seba zvolili Jozefa Škvareninu, Eriku Babockú a Denisu Uhrinovú.

Ľ. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button