Aktualityi-BusinessSamosprávaVideo

V spojení s Talianskom vzniknú stovky pracovných príležitostí

poradna

Niekoľko stoviek pracovných miest by malo vzniknúť prostredníctvom talianskeho investora, ktorý včera navštívil mesto Zlaté Moravce za účelom podnikania na Slovensku priamo v našom meste.

Ako sa vyjadril primátor mesta Peter Lednár, „Takmer rok a pol trvalo, kým sa na taliansku stranu, na priemyselnú komoru a na podnikateľov, ktorí sú ochotní na Slovensku začať podnikať kontakty získali.“

Dňa 18. júla prejavili záujem vidieť priemyselný park (bývalý CALEX) sprevádzaný zástupcami Mesta. Spoločne si prezreli administratívne budovy, výrobné a sociálne haly firiem SECOP s. r. o., KTL, a. s., v ktorých mali možnosť vidieť aj prístup zamestnancov k práci v jednotlivých podnikoch. Získali prehľad o práci a odbornej spôsobilosti nielen firiem tu pôsobiacich, ale mali možnosť vidieť a sledovať našich občanov práci s najmodernejšími technológiami, čo sa im jednoznačne potvrdilo aj počas návštevy SOŠ – technickej. Svojich študentov na práce adekvátne pripravuje a poskytuje v rámci svojich odborov vzdelaných a šikovných mladých ľudí na vysokej úrovni. O tom svedčí aj fakt, že sa do výrobných procesov zapájajú už v priebehu štúdia, dokonca prichádzajú na náš trh s úplnými novinkami, čoho potvrdením sú ich celoslovenské úspechy v rámci rôznych súťaží.

V prípade úspešného zavŕšenia celého projektu by sa okrem vytvorených stoviek pracovných miest vyzdvihlo mesto Zlaté Moravce i z pohľadu ako jediného zástupcu originálnej renomovanej značky možno znovu chladiarenskej techniky, ktorá bola vždy pre toto mesto charakteristická.

Tento jedinečný projekt má podľa prvoplánových vízií širší zámer. Tak ako voľakedy sa „Calexácke učilište“ zameriavalo na výučbu svojich žiakov v nadväznosti na prácu v Calexe, tak i teraz je pripravená úzka previazanosť v budúcej spolupráci novovzniknutého podniku s jednotlivými školami na všetkých stupňoch vzdelávania sa.

Prvé oficiálne stretnutie zástupcov oboch zainteresovaných strán dopadlo veľmi dobre a spokojnosťou sa netajil ani jeden z nich.

Vyplýva to nielen zo slov primátora Petra Lednára, „Urobil som všetko preto, aby sa v Zlatých Moravciach vybudovali stovky pracovných miest v odvetví, ktoré do Zlatých Moraviec historicky vždy patrilo a som presvedčený, že toto mesto dokáže ponúknuť týmto investorom ideálne podmienky pre ich výrobu. Ďalšie rozhodnutie musí padnúť na strane investora a taktiež budeme očakávať pomocnú ruku od vlády Slovenskej republiky.“

Optimisticky znelo i vyjadrenie hlavného zástupcu talianskych investorov a zároveň prezidenta organizácie Foundation Mitteleuropa (združuje takmer 600 investorov a firiem rôznych odvetví prevažne severného Talianska) Giuseppe Forlanelli: „Vaša kultúra je podobná severozápadnej kultúre v Taliansku, a my nájdeme spôsob ako vytvoriť nielen pracovné miesta, ale zároveň ako obnoviť históriu mesta, ktorú reprezentuje práve výroba chladničiek. Boli sme sprevádzaní aj vašimi odborníkmi, aj našim špičkovým odborníkom, toho času generálnym riaditeľom Estrima s.r.o. (bývalý generálny riaditeľ Electrolux Professional) Rocco Di Bari , ktorý bol nadšený a milo prekvapený s možnosťami podnikania na Slovensku práve vo vašom meste, rovnako ako my všetci.“

Na záver pár slov generálnej manažérky Annamarii Zanette, zastupujúcej najvážnejšieho a potencionálne najsilnejšieho investora – Zanette Prefabbricatti, ktorý okrem iných, je vlastníkom najväčšej firmy v celej Európe produkujúcej vyhrievacie systémy v domoch: -„Veľmi dobré podmienky k podnikaniu a výhoda prítomnej spoločnosti Secop, s ktorou by sa dal rovnako dobre nadviazať pracovný kontakt.“ Keďže má táto firma viac podnikateľských činností, zvažuje sa podľa slov pani Zanette, nadviazať do budúcna spoluprácu medzi viacerými obchodnými partnermi v rôznych priemyselných odvetviach.

Ľ. Rosinská

[unordered_list style=”green-dot”]

[/unordered_list] 

[nggallery id=247]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button