AktualityŠport

Roman Jonis

poradna

Milí čitatelia,

S veľkou radosťou Vám prinášame rozhovor s 22-ročným tenistom Romanom Jonisom, ktorý trénuje na dvorcoch Tenisového klubu Zlaté Moravce už od svojich deviatich rokov. Pochádza z talentovanej rodiny, sestra Lenka hráva pozemný hokej, Evka hrá v kapele Malý priestor. Popri tenisu si plní i svoj sen a tak študuje na Ekonomickej fakulte v Bratislave. Z hráčov obdivuje Rogera Federera pre jeho dosiahnuté úspechy, najradšej hráva na antuke a rád by sa pozrel do Wimbledonu.

 

L.B.: 1. V koľkých rokoch si začal hrávať tenis?

 

R.J.:Tenisu sa venujem od deviatich rokov. Tréningy som mával 2-3x týždenne až do dorasteneckej kategórie. Potom, keď začali pribúdať školské povinnosti, pre tenis ostalo menej času. Momentálne ešte stále hrávam súťaž družstiev v tíme mužov TK Zlaté Moravce. Približne 5 rokov robím aj trénera.


L.B.: 2. Prečo si si vybral práve tento šport?

 

R.J.: Predtým som tenis videl len v televízii a veľmi ma zaujal svojou atraktivitou z pohľadu diváka. Tenis je individuálny šport, práve to ma fascinuje najviac, že pre dosiahnutie úspechu som na kurte sám, môj výsledok nezávisí od spoluhráčov ako v kolektívnych športoch, ale musím dostať všetko zo seba, koncentrovať sa, aby som podal čo najlepší výkon. Nie je to len odpaľovanie loptičky, ako si možno mnohí ľudia myslia. Potrebné je mať dobrú psychiku, rýchle nohy a presnú ruku.


L:B.: 3. Ako sa ti páči trénovať v Zlatých Moravciach?

 

R.J.: Na kurtoch, kde trénujem, hráva pomerne málo hráčov. Páči sa mi však, že sa medzi sebou všetci poznajú, vládne tam rodinná atmosféra. Z pohľadu kvality hodnotím kurty veľmi dobre, na to aké máme podmienky, po zime ich vždy dokážeme dobre upraviť.


L.B.: 4. Čo považuješ doposiaľ za svoj najväčší úspech?

 

R.J.: V žiackych rokoch sa mi podarilo na domácom turnaji postúpiť do finále turnaja „C“ kategórie, potom v Banskej Bystrici na „D-čku“ som vybojoval 1. miesto vo dvojhre aj štvorhre. Do finále som postúpil i na turnaji pre držiteľov preukazu ITN, ktorý sa hral na dvorcoch NTC v Bratislave, kde sa hrávajú i domáce zápasy Slovenska v Davis Cupe a Fed Cupe.
L.B.: 5. Na akom povrchu hráš najradšej a prečo?

 

R.J.: Mojím najobľúbenejším povrchom je antuka, pretože som na nej vyrastal, odmalička len na nej trénoval a môj štýl hry celkovo sedí práve na antuku.


L.B.: 6. Z grandslamových turnajov Wimbledon, Rolland Garros, US OPEN, Australian Open – ktorí ťa najviac láka?

 

R.J.: Najobľúbenejším turnajom je Rolland Garros. Možno práve preto, že sa hrá na antuke, zápasy sú vždy zaujímavé a napínavé. Ale takisto ma priťahuje Wimbledon, ktorý je lákadlom najmä kvôli dlhoročným zaužívaným tradíciám, je to najstarší tenisový turnaj, hrá sa na tráve a určite sa oplatí pozrieť si ho naživo.


L.B.: 7. Kto je tvojím najoblúbenejším tenistom? Resp. vzorom a prečo?

 

R.J.: Pre mňa je NAJ jednoznačne Roger Federer. Dosiahol počas kariéry veľmi veľa úspechov, víťazstiev, rekordov. V jeho hre ťažko nájsť nejakú slabinu, všetky údery má technicky vynikajúco zvládnuté. Jeho celkové správanie sa na kurte, ale i vystupovanie mimo neho si zaslúži veľký obdiv.


L.B.: 8. Špecializuješ sa len na dvojhru alebo aj štvorhru?

 

R.J.: Radšej mám dvojhru, aj ju hrávam oveľa častejšie. Na turnajoch či zápasoch družstiev si však zahrám aj štvorhru, ktorá vyžaduje súhru medzi 2 spoluhráčmi, je to zábavnejšie i zaujímavšie.

 

L.B.: 9. Momentálne študuješ na Vysokej škole, kde a aký odbor?

 

R.J.: Na Ekonomickej univerzite v BA som vyštudoval bakalára na Obchodnej fakulte, program Podnikanie v obchode a cestovnom ruchu. Momentálne som v druhom ročníku na inžinierskom stupni, program Manažment predaja vyučovaný vo francúzskom jazyku, v júni by som mal štátnicovať.

 

L.B.: 10. Čo by si o sebe ešte rád prezradil?

 

R.J.: Okrem tenisu ma zaujímajú aj iné športové odvetvia, takže vo voľnom čase najmä športujem, je jedno ako. Z ďalších záľub: počúvanie hudby, internet, cudzie jazyky.

 

L.B.: 11. Aké máš ciele do budúcna?

 

R.J.: Úspešne doštudovať, dobre sa zamestnať, popritom si trochu pocestovať, rád sa nechám prekvapiť životom

 

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa ďalších úspechov.

 

Spracovala: Bc. Lucia Behúlová

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button