Aktuality

Slovenské elektrárne napredujú vo výstavbe Mochoviec

poradna
Ilustračné foto

Sklad  čerstvého paliva

Mochovce/Bratislava, 9. novembra 2012 – Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, pripravili sklad čerstvého paliva na montáž technológií, čo je jedným z  míľnikov výstavby 3. a 4. bloku atómovej elektrárne Mochovce na rok 2012.   Sklad paliva bude slúžiť pre oba nové bloky.  

 

Zariadenie skladu čerstvého jadrového paliva slúži na manipuláciu s čerstvým palivom, jeho príjem, uskladnenie a kontrolu palivových kaziet pred ich zavezením do aktívnej zóny reaktora.

 

Čerstvé palivo je dopravované z výrobného závodu (závod na výrobu jadrového paliva TVEL v meste Elektrostaľ v Rusku) v špeciálnom železničnom vagóne a musí byť uskladnené v sklade čerstvého paliva najneskôr 6 mesiacov pred prvým zavezením do reaktora.

 

Čerstvé palivo sa prepravuje v transportných kontajneroch, z ktorých každý obsahuje štyri palivové kazety. Transportný kontajner chráni palivo proti vonkajším vplyvom a zaisťuje bezpečnosť prepravovaného súboru za všetkých predvídateľných okolností.

 

Po doručení do elektrárne zachádza vagón s palivom do vlečkového koridoru jadrového ostrova. Do reaktorovej sály ho cez prepravný otvor vyloží portálový žeriav, následne sa palivo uloží do skladu čerstvého paliva, umiestneného v reaktorovej sále. Po kontrole sú všetky palivové kazety uložené do valcových zásobníkov na otočnom stole alebo do skladovacích mreží.

 

V sklade čerstvého paliva  je nepretržite monitorovaná teplota, vlhkosť a zloženie ovzdušia, ktoré sú udržiavané na konštantných hodnotách.

 

 

Spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s. je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66 percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 737,24 MW inštalovaného výkonu, t. j. 5 401 MW čistého výkonu. V roku 2011 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,4 TWh elektrickej energie. Z podielu jednotlivých zdrojov na čistých dodávkach predstavovali jadrové elektrárne 70,2%, vodné elektrárne 18,7% a 11,1% tepelné elektrárne. Ku koncu roka 2011 mala spoločnosť Slovenské elektrárne 5 374 zamestnancov.

[hr]
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button