Aktuality

Svetový deň diabetu

poradna

Už od roku 1991 si každoročne 14. novembra pripomíname Svetový deň diabetu (cukrovky), ktorý je podporovaný Medzinárodnou diabetologickou federáciou (IDF) a svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Diabetes mellitus je definované ako hormonálne ochorenie, ktorého prejavom je zvýšená hladina glukózy v krvi a porucha metabolizmu sacharidov. Pri tejto príležitosti prebiehalo v našom meste, vďaka Zväzu diabetikov Slovenska – Základná organizácia Zlaté Moravce, bezplatné meranie hladiny cukru v krvi súčasne na dvoch miestach a to v priestoroch Mestského úradu a Polikliniky, v čase od 8.00 do 10.00 h. Možnosť merania využilo spolu 151 ľudí, pričom u niektorých bola nameraná novozistená zvýšená hladina cukru s odporúčaním návštevy lekára. Na otázky súvisiace s meraním a náväznosti na ochorenie diabetes záujemcom odpovedali členky Výboru (Anna Gubová, Viera Fazekašová, Anna Obertová, Eva Lahová), ktoré zároveň meranie vykonávali.

Cukrovka sa v dnešnej dobe zaraďuje k civilizačným ochoreniam, ktoré naozaj nie je dobré podceňovať, nesúvisí len s dedičnosťou a preto aj v tomto prípade platí stála prevencia. Podľa slov Anny Gubovej, predsedníčky Organizácie okresného zväzu diabetikov, cukrovka síce nebolí, ale postihuje jednotlivé orgány v ľudskom tele. Snáď za všetko hovoria slová Viery Fazekašovej, ktorá odkazuje, že je potrebné sa vyvarovať stresu a dodržiavať pravidelné stravovanie.

-mp-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button