AktualityŠkoly

Daruj krv, daruješ život

poradna

 www.zlatemoravce.info

Tento rok oslavuje Slovenský červený kríž 150 rokov svojej existencie. Jeho predstavitelia sa v januári 2013 stretli so zástupcami Knights of Malta, Federation of the Autonomous Priores (KMFAP), aby spolu uzatvorili zmluvu o vzájomnej spolupráci. Jej konečným výsledkom je záchrana ľudských životov vďaka krvným transfúziám.

Ľudská krv bola, je a aj bude najvzácnejšou tekutinou, ktorú je ochotný darovať stále sa zvyšujúci počet dobrovoľných darcov bez nároku na príspevok. O prepojenie spomenutých organizácií sa postaral Peter Lednár, ktorý sa zúčastnil aj Valentínskej (študentskej) kvapky krvi v našom meste. Konala sa dňa 26. februára na pôde Strednej odbornej školy obchodu a služieb v čase od 8.00 do 13.00 h. Samotnému odberu krvi predchádzala registrácia (vyplnenie dotazníkov) darcov a ich zdravotné vyšetrenie (meranie krvného tlaku, hemoglobínu, určenie krvnej skupiny). Akcie sa zúčastnilo 91 darcov (50 prvodarcov) pričom bolo uskutočnených 67 odberov. Pre všetkých bol zabezpečený potrebný pitný režim a niečo na zahryznutie. Výsledok akcie, ktorý vzišiel zo spolupráce Mesta Zlaté Moravce, KMFAP, Národnej transfúznej služby Nitra a miestnej Organizácie Červeného kríža hovorí jasnou rečou a to, že nám záchrana ľudských životov stále nie je ľahostajná.

Pokiaľ aj vy chcete rozšíriť radu dobrovoľných darcov uvádzame termíny odberov krvi:

5. marca – Transfúzna stanica nemocnice v Zlatých Moravciach

26. marca – priemyselný park vo firme DANFOS s.r.o., Továrenská 49, Zlaté Moravce

9. apríla – Transfúzna stanica nemocnice v Zlatých Moravciach

7. mája – Transfúzna stanica nemocnice v Zlatých Moravciach

4. júna – Transfúzna stanica nemocnice v Zlatých Moravciach

25. júna – Primátorská kvapka krvi, MSKŠ Zlaté Moravce

M.Petrovičová

[nggallery id=347]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button