i-POST

Záslužná práca chovateľa

poradna

www.zlatemoravce.info

Chov kačíc na Slovensku má už svoju tradíciu. Z kačice divej marcovky (Anas platyrhynchos) pochádzajú všetky plemená kačíc okrem kačice pižmovej divej (Cairina moschata), ktorá sa vyskytuje v Amerike. Ide o suchozemskú kačicu, ktorá výborne lieta a hniezdi na stromoch. Mnohí chovatelia sa zaoberajú chovom kačice divej pre jej nenáročný chov, šľachtiteľskú činnosť, ale i potešenie. Táto záslužná činnosť prináša chovateľom veľa zaujímavých chvíľ pri poznávaní biológie týchto živočíchov a vytváraní vhodného prírodného prostredia pre ich život v zajatí.

Drobným chovom rôznych druhov vtákov sa už dlhé roky zaoberá Ing. Ján Halák zo Zlatých Moraviec. Ako hovorí, začínal s kačicou divou, ktorá mu priniesla prvé skúsenosti z chovu tohto druhu vodných vtákov. Bývali obdobia, keď sa darilo viac a inokedy zase zostávalo menej času venovať sa naplno tejto záľube. Z jeho chovu na vodnú hladinu rieky Žitava vypustil 12 kačíc a niekoľko ďalších kačíc mu odletelo do voľnej prírody. Neskôr to skúsil s chovom kačice mandarínskej a karolínskej. Tieto dva druhy okrasných vodných vtákov prinášajú potešenie, najmä pre ich krásne sfarbenie, ale prispievajú aj k skrášľovaniu životného prostredia. Nevýhodou týchto dvoch druhov kačíc je, že sa v spoločnom chove neznášajú počas vyvádzania svojho potomstva na vodnú hladinu a možno aj preto mu v tom čase unikli na slobodu dve kačice mandarínske s káčerom. Stalo sa to pred tromi rokmi.

Po nedávnom objavení kačice mandarínskej (Aix galericulata) v kŕdli kačíc divých na Zlatňanke je dnes už známe, odkiaľ priletel tento vzácny druh kačice na vodný tok v rušnej časti mesta Zlatých Moraviec. V súčasnosti žije v kŕdli kačíc divých, kde sa ich zdržuje okolo 40 párov a mnohé z nich pochádzajú tiež z chovu pána Haláka. Zlatňanka sa stáva vyhľadávanou lokalitou kačíc divých, v ktorej tieto vodné vtáky nachádzajú dostatok živočíšnej a rastlinnej potravy ešte v nedotknutej prírode meandrujúceho potoka so starými bútľavými stromami a vhodné životné podmienky.

Anton Kaiser

[nggallery id=335]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button