AktualitySamospráva

Čistenie Žitavy v Zlatých Moravciach

poradna

www.zlatemoravce.info

Príchodom prvých jarných dní sa už stalo tradíciou osláviť Svetový deň vody čistením našich vodných tokov. Pri tejto príležitosti sa dňa 23. marca 2013 zapojila do čistenia nášho najväčšieho vodného toku horného Požitavia v Zlatých Moravciach skupina dobrovoľníkov a milovníkov Žitavy pod vedením Bc. Miroslava Kráľa za podpory primátora mesta Ing. Petra Lednára CSc.

Úspešný projekt, ktorý pred troma rokmi odštartovalo Občianske združenie Fontis pod vedením manažérky Soni Trubíniovej s priaznivcami portálu Žitava.sk a jeho partnermi, pokračuje ďalším ročníkom tak, aby rieka Žitava nadobudla dôstojný vzhľad. Vďaka aj pracovníkom povodia Váhu, ktorí už veľkú časť vodného toku v mestskej časti Zlatých Moraviec prečistili od divokých porastov drevín. Do čistenia našej životodárnej rieky sa opäť zapojili ľudia, ktorým nie je ľahostajný stav nášho životného prostredia a nekultúrny vzhľad našej prírody. Veď k ozdraveniu súčasného stavu prírody priamo vyzývajú žalostné pohľady na vodné toky našich riek zanesené komunálnym odpadom. Medzi nami žije väčšina slušných ľudí, ktorí majú pozitívny vzťah k prírode. Svetový deň vody je tu aj preto, aby sme si uvedomovali význam dôležitosti ochrany našich vodných tokov a nemuseli do vienka našej budúcej generácie odovzdávať zničené životné prostredie. Aby rieka Žitava patrila k najčistejším riekam Slovenska.

Problém znečisťovania prírody, vysporiadanie sa s týmto neduhom spoločnosti a zachovanie čistého životného prostredia by malo byť jednou z hlavných úloh, ako sa zaradiť medzi vyspelé kultúrne krajiny Európy. Aby Svetový deň vody sa stal oslavou čistoty a obdivuhodných prírodných krás aj na našom hornom Požiataví.

 Anton Kaiser

[nggallery id=364]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button