AktualityPoslanci

Koniec rozpočtového provizória, Mesto má schválený rozpočet

poradna

 

časť prvá

Dňa 28. februára sa konalo 22. zasadnutie Mestského zastupiteľstva, na ktorom sa prerokoval mestský rozpočet. Ten bol s „malými kozmetickými“ úpravami v konečnom dôsledku schválený.

Čo znamenalo pre mesto Zlaté Moravce rozpočtové provizórium, sme už našim čitateľom v skratke priblížili. Tak len zopakujeme, že ekonomicky bolo v súčasnej hospodárskej situácii veľmi ťažké udržať chod Mesta, ako aj celkovo funkčnosť jednotlivých mestských podnikov v spojení so zákonne poskytovanými službami občanom.

Teraz sa budeme aspoň sčasti venovať jednotlivým poslaneckým návrhom na zmenu mestského rozpočtu a jeho konečnej, schválenej podoby po dvojmesačnej „stagnácii“ a neistote. Túto dobu mali poslanci na to, aby si mohli jednotlivé kapitoly navrhovaného rozpočtu lepšie naštudovať, pretože ako dôvod nerokovania o rozpočte v decembri udali krátky čas na ich dostatočnú prípravu.

V čom teda spočívala predĺžená dvojmesačná príprava poslancov k úprave rozpočtu?

Najskôr je potrebné podotknúť, že poslednému zasadnutiu Mestského zastupiteľstva predchádzali rokovania v jednotlivých komisiách a Mestskej rade. Aj mimo týchto stretnutí mal každý jeden z poslancov možnosť poskytnutia informácií a konzultácií s vedúcimi oddelení, riaditeľmi podnikov, samotného vedenia a ostatných odborných pracovníkov Mesta. A práve niekoľko posledných mesiacov tu bola možnosť podania poslaneckých návrhov na akékoľvek zmeny rozpočtu so zistením skutočností a vysvetlenia prípadných nedorozumení. No ako už býva zvykom, veci sa riešili opäť za horúca, priamo na zasadnutí MsZ, kde by sa za „normálnych“ okolností mali odsúhlasovať už odporúčané, prerokované a odkomunikované uznesenia jednotlivými komisiami a Mestskou radou, aby neboli schválené protizákonné veci ako tomu bolo v niekoľkých prípadoch i tentokrát.

Výsledok schváleného rozpočtu je nasledovný:

Poslanec Ľudovít Chládek podal svoj návrh na stiahnutie 7000 € z rozpočtovej položky, ktorá je určená pre dotáciu spoločnosti Veolia a.s., čiže pre mestskú autobusovú dopravu. Táto dotácia bola v minulom roku z rozpočtu mesta čerpaná vo výške 36 923 €. Po zásahu pána Chládeka, zostalo na rok 2013 k poskytovaniu týchto služieb Mestom 29 000 €. Keďže je poslanec Chládek predseda Komisie dopravy, tak určite vie, že Mesto Zlaté Moravce pravidelne rokuje s predstaviteľmi Veolia a že k poskytovaniu služieb občanom tohto mesta predchádzajú zmluvné dohody, čo po tomto jeho rozhodnutí už nie je možné dodržať. Je poskytovanie mestskej hromadnej dopravy v našom meste dostačujúce? Na to nájdu naši občania odpovede sami v sebe a predovšetkým tí, ktorí sú na autobusy odkázaní. Sedem tisíc EUR je nemalá suma a návrh poslanca Chládeka do cestovného poriadku MHD s istotou citeľne zasiahne. Nebolo preto potrebné najskôr rokovať s predstaviteľmi spoločnosti a potom upravovať rozpočet?

Čiastka 7000 € sa po ďalšom poslaneckom návrhu Ľudovíta Chládeka presunula do rozpočtu Mestského podniku Záhradnícke služby a to s klasifikovaním na dotáciu „šírenie publikácií a propagácie mesta“. Dobrý nápad, no zabudlo sa na takú protizákonnú maličkosť. Mesto môže prideľovať dotácie svojím príspevkovým organizáciám len na podporu hlavnej činnosti podniku. To znamená, že keď má podnik podľa zriaďovacej listiny vo svojej hlavnej činnosti „starostlivosť o verejnú zeleň, výsadbu a údržbu zelených plôch v meste, Pietny park, Park J. Kráľa, Park na ulici 1. mája, časť Parku Mládeže, údržbu pieskovísk a detských ihrísk (33), pomníky padlých, sôch a iných kultúrnych pamiatok, prevádzkovanie a starostlivosť o cintoríny – Mestský, Chyzerovecký, Ul. SNP, Prílepský, Turisticko – informačné centrum, útulok pre psov, prenájom nebytových priestorov“, nemôže dať Mesto súčinne so zákonom Záhradníckym službám dotáciu, ktorá bola Mestským zastupiteľstvom schválená na návrh poslanca Chládeka.

Mestský rozpočet je schválený, Veolia prišla o svoju dotáciu, občania budú mať o nejaké spoje MHD menej a spokojný nebude ani Mestský podnik Záhradnícke služby, pretože nárok na túto presunutú dotáciu nemá. Finančné prostriedky sa vzhľadom na schválený rozpočet Mestským zastupiteľstvom presunúť museli, ale prakticky využité nemôžu byť.

Sledujte našu stránku naďalej… v najbližších dňoch si rozoberieme ďalšie poslanecké návrhy…

-lr-

[hr]
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button