KoncertyKultúraVideo

CANTUS oslávil svoje dvadsiate výročie

poradna

„Dvadsať rokov je pre nás nespočetné množstvo hodín strávených na nácvikoch, aby sme svojimi skladbami a spevom vyjadrili vďaku, chválu a nekonečnú lásku nášmu Nebeskému Otcovi,“ zazneli počas slávnostného nedeľného koncertu slová z úst Oľgy Ďurčekovej.

Koncert sa konal 24. novembra 2013 v rímsko-katolíckom Kostole sv. Archanjela Michaela pri príležitosti tohtoročných osláv 20. výročia založenia speváckeho zboru Cantus. Jeho zakladateľkou bola Mária Pia Podhorná, ktorá už bohužiaľ nie je medzi nami a ktorej taktovku zodpovedne prevzala Soňa Meňhertová.

V priebehu koncertu sa zapálila sviečka ako prejav úcty a vďaky zosnulým členom a pre ich večnú spomienku zbor zaspieval skladbu „Ave Vera“, jednu z prvých skladieb, ktorá vznikla pod vedením jeho zakladateľky. Spestrením programu bol spev prizvaných hostí Michaeli Tonkovej, Zuzany Bartovej s organovým doprovodom Ľubici Varhaníkovej a bývalých členov zboru.

V súčasnosti je Cantus 23 členná skupina ľudí, ktorí svoj voľný čas venujú spievaniu, tešia srdcia a duše veriacich a nachádzajú radosť v láske k Bohu.

Slávnostný koncert bol vhodnou príležitosťou k odovzdaniu plakety Janka Kráľa, ktorá bola cirkevnému speváckemu zboru Cantus udelená Mestom Zlaté Moravce pri príležitosti 900. výročia jeho prvej písomnej zmienky, za šírenie dobrého mena a úspešnú prezentáciu mesta doma i v zahraničí v oblasti kultúry a umenia sakrálnej hudby. Za primátora mesta Petra Lednára plaketu odovzdal riaditeľ MSKŠ Miroslav Ďuráček.

„Členom zboru chcem poďakovať, že im to vydržalo, že boli posledných 20 rokov pri všetkých sviatkoch a všetkých udalostiach, že svojim spevom skrášľujú sväté omše, za čo patrí vďaka nielen im, ale aj dôstojnému pánovi dekanovi Mariánovi Javorovi za jeho podporu a za to, že nám poskytol priestor na skúšky a naše vystúpenia,“ vyjadrila sa dirigentka Soňa Meňhertová.

Za primátora, za mesto Zlaté Moravce a za všetkých, ktorí radi dýchajú sviatočnú atmosféru kostola počas nádherných skladieb tohto speváckeho zboru, redakcia Tekovských novín praje všetkým jeho členom ešte veľa úspechov a hrejivých pocitov z rozdávania radosti v prekrásnych Božích piesňach.

Zbor CANTUS tvoria: dirigentka: Soňa Meňhertová; soprán: Oľga Ďurčeková, Margaréta Eliášová, Eliška Tonkovičová, Valéria Kara, Katarína Poništová, Mária Tonková, Ľudmila Valkovičová, Marta Lazúrová, Eva Čepčeková; alt: Soňa Pitlová, Marta Šindlerová, Mária Skačanová, Marta Molnárová, Marta Tajnaiová; tenor: Natália Gibalová, Janka Trojanová, Eva Šabíková, Cecília Minárová, Zdenka Samková, Rudolf Ragas; bas: Jozef Janák, Marián Šindler, Pavol Nemček; orgánový doprovod: Regina Kozolková

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button