Prílepy

Otvárajte brány a uličné šragy, začína sa karneval a Prílepské Fašiangy

poradna

„Hurá je to tu, radujú sa všetci,

prišiel opäť k nám detský karneval.

Všetci masky oprášili a do kulturáku utekali…“

Riaditeľka MŠ prímestskej časti Prílepy Zuzana Šalingová v spolupráci so speváckym súborom Kolovrátok oprášili dávnu históriu, keď sa v tejto časti Zlatých Moraviec naposledy konal KARNEVAL pred vyše 22 rokmi.

Nedeľné popoludnie, vyzdobená sála, veselá muzika, konferencier – pani riaditeľka – alias „šašo“, pán Vencel – alias – „DJ ujo Jožko“ a členky skupiny Kolovrátok preoblečené za humorné postavičky s napätím očakávali, ako dopadne oprášená premiéra karnevalu pre deti z MŠ , všetky ostatné deti a obyvateľov Prílep. Na prekvapenie nás všetkých sála praskala vo švíkoch, preplnená maskami , ktorých veková kategória sa pohybovala od 1,5 roka až do cca 70 rokov a tiež zvedavých občanov , ktorí prišli, podporiť svojich najbližších. Mali sme čo robiť, aby sa všetci pomestili. Šašo všetkých prítomných – masky, rodičov, pána poslanca Hritza s manželkou, priateľov a známych privítal básňou na úvod a pani Vencelová – alias – „cikánka“ priblížila v skratke históriu karnevalov v Prílepoch. Uviedla, že posledný karneval sa konal 21. Februára 1992 a zúčastnilo sa ho 45 masiek, z toho 16 detí bolo z MŠ. V krátkom kultúrnom programe vystúpilo tanečné duo Hanka a Dominika a spevácky súbor Kolovrátok . Svojimi básňami prispeli aj deti z Materskej školy.

Čo sa to dnes stalo s detičkami v našej časti Prílepy? Gargamel vraj začaroval šmolkov a treba ich šikovnosťou odkliať. Všetci šmolkovia sa ale premenili na princezné, víly, motýliky, lienky, šaškov, princov, spidermanov , batmanov, pirátov, morskú pannu, zajkov, krtkov, indiánov, Mini a rôzne iné zvieratká . Aby sa nedostali Gargamelovi do rúk, museli plniť úlohy, súťažiť a riešiť hádanky. Na prekvapenie nás navštívil aj čerík – Bertík s čerticou , cigánky a Mafián s manželkou Evelínou. Spoločenská sála kultúrneho domu sa premenila na krajinu rôznych rozprávkových i filmových hrdinov, či zvieratiek. V kole sa vykrúcali, masky a sálou zneli piesne ako: daj pravú ruku vpred…, keď si šťastný…, štyri kroky dopredu…Rafaelo stonožka…. a mnoho iných známych piesní. Zahanbiť sa nedali ani rodičia, ktorí zdieľali zábavu, dobrú náladu a radosť spolu so svojimi deťmi. Spoločný tanec masiek s rodičmi, tanec s učiteľkami a následné predstavovanie masiek, množstvo súťaží, aby sa šmolkovia vyslobodili, ako napríklad – deti kŕmili jogurtom rodičov, ktorí mali zaviazané oči, ukladanie zápaliek do škatuľky jednou rukou, tanec s balónom medzi hlavami a mnoho iných, slovne doprevádzal šašo a o hudobnú produkciu sa výborne staral DJ ujo Jožko.

Členky skupiny Kolovrátok a rodičia detí sa postarali o bohaté občerstvenie a sladká odmena neminula ani jednu masku . Každý súťažiaci si tiež čo to odniesol, no určite si každý prítomný odniesol skvelý zážitok z výborne prebiehajúceho popoludnia.

Ďakujeme všetkým rodičom za prípravu krásnych karnevalových masiek a šikovným speváčkam a mamičkám za chutné dobroty, ktoré pre nás pripravili. Poďakovanie patrí rodine Krausovej a rodine Juraja Kabáta za zakúpenie sladkostí pre všetkých.

Deti svojou šikovnosťou a vyriešením všetkých úloh pomohli odčarovať Šmolkov a Gargamel na svojom hrade ostal sám. A zazvonil zvonec, rozprávky bol koniec…

…Bol tu karneval, detský karneval, hádaj, kto bol princezná a kto bol zasa kráľ….

Zuzana Šalingová

karneval_prilepy_2014


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button