AktualityPodujatia

Starostlivosť o bezvládneho pacienta v domácom prostredí, prevencia preležanín

poradna

Neziskové občianske združenie Asociácia sestier a pacientov (ASAP) usporiadalo v spolupráci s Mestom Zlaté Moravce verejnú diskusnú prednášku na tému: Starostlivosť o bezvládneho pacienta v domácom prostredí, prevencia preležanín. Prednáška sa konala popoludní dňa 28. januára v priestoroch MSKŠ.

Cieľom stretnutia bolo predstavenie myšlienky, ktorá vznikla približne pred 2 – 3 rokmi, ale v dnešnej dobe je už plne zrealizovaná. Jednalo sa o vytvorenie projektu „Slovensko bez preležanín“ a práve cestou prednášky chceli usporiadateľky priblížiť laickej verejnosti problematiku, ktorá je veľmi závažná.

Ako prvá bola odprezentovaná Ing. Mgr. Ľubicou Kočanovou prezentácia Mgr. Petry Polákovej a Gabriely Pannetty venovaná preležaninám.

Preležanina (lat. dekubitus) je oblasť miestneho poškodenia kože a podkožného tkaniva, ktorá vznikla následkom vlhka, tlaku, trenia, trhacích síl alebo ich kombináciou. Preležaniny sa pri domácom ošetrovaní vyskytujú u 7 -12 % pacientov. Približne 70 % všetkých preležanín vzniká u ľudí starších ako 70 rokov, aj to sú informácie a údaje, ktorými sa samotná prezentácia odštartovala. Súčasťou prednášky bolo priblíženie a odstupňovanie samotnej problematiky zahŕňajúcej stupne preležanín, miesta ich vzniku, prevenciu vzniku preležanín, hygienickú starostlivosť, vybavenie domácností, ergonómiu priestoru (zariadenie priestoru), polohovanie, výživové faktory a samotnú liečbu preležanín.

Predsedkyňa ASAP Ľubica Kočanová po prvom vstupe pokračovala prednáškou o priblížení vzniku myšlienky, ako aj samotnej iniciatívy, ktorá predchádzala vytvoreniu celosvetového dňa „Stop preležaninám“ univerzálne ľudské právo. Projekt deň „Stop preležaninám“ beží už tretí rok a táto myšlienka sa vďačne rozšírila ďalej, po celej Európe. Minulý rok (2013) sa tento deň uskutočnil u nás na Slovensku formou tlačovej konferencie a iných aktivít, pričom  v predchádzajúci rok (2012) to bola prezentácia medzi ľuďmi na verejnosti pomocou informačných tlačovín. O filozofii, stratégii a samotnej ceste, ktorou sa OZ ASAP vydalo, viac porozprávala Zuzana Sopková.

Záver patril prezentácii a názornému predvedeniu pomôcok určeným bezvládnym pacientom, ako aj tým, ktorí majú obmedzenú mobilitu, zástupcami firmy THUASNE SK, s.r.o.

Celosvetové prieskumy dokazujú, že v 95% prípadov by preležaniny nemuseli vzniknúť, keby nevládni pacienti dostali potrebnú prevenciu, ktorá je podľa prednášajúcich 6x lacnejšia a nebolestivá ako samotná liečba preležanín. Vedeli ste, že na predpis pomôcok a vybavenia predchádzajúceho vzniku preležanín má pacient trpiaci obmedzenou pohyblivosťou nárok už pri odchode z nemocnice do domáceho prostredia?

Asociácia sestier a pacientov ASAP www.asapoz.eu pripravuje ďalšie verejné prednášky v Banskej Bystrici, Bratislave a iných častiach Slovenska.

Spracovala Mária Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button