AktualitySamospráva

Alej červených javorov

poradna

S pomocou Mestského podniku Technické služby sa 26. marca 2014 na podnet primátora Ing. Petra Lednára, CSc. vysadilo desať dvojmetrových červených javorov na verejnom priestranstve popri cestnej komunikácii, ktorá vedie k nákupnému centru Coop Jednota na Ulici S. Chalupku.

„Inšpiráciou mi boli stromoradia, či aleje vo Francúzsku, Provensálsku a v neďalekom Korutánsku. Tam boli takto stromy vysádzané už v minulých storočiach, lebo ľudia verili, že cez stromové aleje a stromoradia odchádzajú naše duše a odlietajú do nebies,“ – vyjadril sa na margo realizácie svojho nápadu primátor.

Javor červený je vynikajúcou voľbou pre krajinnú architektúru. Skorej jarnej krajine ponúka žiariace biele kvety a skupinu pukov a jesennú krajinu zdobí jednou z najkrajších červených farieb. Nádherné a výnimočné sfarbenie listov je jednou z jeho výnimočných vlastností. Rastie na kopcoch, aj medzi skalami rôzneho geologického pôvodu. Darí sa mu aj v extrémnych podmienkach, v príliš mokrej pôde, alebo aj v príliš suchej. Dokáže prežiť viac než 150 rokov. Jeho priemerný vek je však 70 – 80 rokov.

Ak sa chcete naozaj dobre zharmonizovať a duchovne naladiť, rozhodne by ste mali navštíviť javorový háj, alebo aspoň vyhľadať energiu javora. Posilňuje otvorenosť a poctivosť, hľadanie večných právd, duchovna a viery. Energia javora pôsobí na dlhovekosť napríklad tým, že tíši emócie, reguluje nervozitu, upokojuje roztržité deti, pôsobí blahodarným dojmom na nespavosť a dokáže mierniť horúčky.

Ľ. Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button