Aktuality

Marec, mesiac knihy

poradna

„Nezáleží na tom, koľko máš kníh, ale aké sú“

Lucius Annaeus Seneca

 

Marec je mesiacom knihy. Už od roku 1955 je spájaný s menom zberateľa a kolportéra slovenskej a českej knihy, Martinom Hrebendom Hačavským, ktorý sa narodil a aj zomrel v mesiaci marec. Zaslúžil sa hlavne o to, že medzi vlastencov a vzdelancov roznášal nové slovenské knihy a vďaka nemu aj nevzdelaní a chudobní ľudia spoznávali knižnú kultúru a získavali prehľad o verejnom dianí. Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matici slovenskej a prvému slovenskému Gymnáziu v Revúcej. Zaujímavé na jeho živote je to, že bol nevidiaci, ale tento hendikep mu nebránil šíreniu a zachraňovaniu slovenskej spisby.

Okrem toho, že mesiac marec je venovaný knihe, takisto jeho posledný týždeň patrí slovenským knižniciam, ktorý vyhlásila slovenská asociácia knižníc v roku 1999. Tento rok sa uskutočňuje v dňoch od 31. marca do 6.apríla 2014 pod spoločným mottom „Knižnice pre všetkých“. Základným cieľom je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí.

Aký význam majú knihy pre človeka v dnešnej dobe?

Kniha prechádza svojím vývojom, cez rukopisnú, tlačenú až elektronickú podobu. Možno si povieme, že kniha stráca svoj význam, keďže klasickú tlačenú knihu nahrádzajú elektronické knihy a čitatelia namiesto listovania klikajú. Ja osobne si myslím, že kniha nikdy nestratí svoj význam, pretože si prešla určitou históriou a je dôležitá pre ľudstvo. Pomocou kníh sa učíme, či už v škole alebo mimo školy, relaxujeme a spoznávame svet. Jedno príslovie hovorí: „Nesúď knihu podľa obalu, ale podľa obsahu“, takisto sa dá povedať, že je jedno, v akej forme knihu čítame, jej význam a podstata zostáva stále rovnaká.

Druhá vec je, že veľa „lenivých“ ľudí (dá sa to pripísať aj nedostatku času) si namiesto čítania knihy a precibrenia svojej fantázie, pozrie sfilmovanú verziu nejakého príbehu, pretože podľa ich názoru, čítanie vyšlo z módy a je to pre nich zastaraný spôsob. Našťastie, nie všetci sú záhaľčiví a čítanie si vychutnávajú a považujú ho za určitý druh relaxu, čo v konečnom dôsledku aj je.

Majú radi ten pocit, keď ich myseľ nie je sústredená na každodenný život, problémy a veci okolo nich, ale je ponorená do úplne iného príbehu, kde pracuje ich predstavivosť. Niekto rieši záhady tajomných bratstiev, niekto letí do vesmíru a iný prežíva lásku medzi dvoma ľuďmi.

Ja môžem povedať, len toľko, že ľudia ktorí nečítajú sú ochudobnení o silný zážitok, ktorý sa vytvára u človeka pri čítaní príbehu alebo hocičoho, čo ho zaujíma. Verím tomu, že medzi toľkým množstvom kníh si určite každý nájde, to, čo ho očarí.

A na záver vám ponúkam pár vedecky dokázaných dôvodov, prečo je dobré čítať. Čítaním sa učíme novým veciam, ľudia ktorí čítajú si cibria svoju pamäť a rozširujú svoj slovník a takisto si zlepšujú analytické myslenie a ľudskú empatiu. Čítanie znižuje riziko Alzheimera, redukuje stres a navodzuje dobrú náladu.

Jana Košútová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button