AktualityKino TekovKultúra

Premietanie filmu Home (Domov)

poradna

V druhej polovici apríla sa špeciálne k jednému medzinárodnému dňu, ktorý pripadá na 22. apríl, organizujú rôzne aktivity súvisiace so životným prostredím. Reč je o Dni Zeme.

Práve táto príležitosť priviedla Filipa Minára v spolupráci s Mestom Zlaté Moravce k myšlienke zorganizovať v zlatomoraveckom Kine Tekov s oficiálnou podporou tvorcov bezplatné premietanie dokumentárneho filmu Home (Domov). Režisérom je uznávaný fotograf a autor knihy The Earth From Above, YANN ARTHUS – BERTRAND. Film bol premietnutý za prítomnosti primátora Petra Lednára v stredu 23. apríla  pre žiakov základných (6. – 9. roč.) a stredných škôl. Vo večerných hodinách sa bezplatne premietal širokej verejnosti. Cieľom bolo akési vtiahnutie diváka do krás, smerovania a vývoja našej Zeme, ktoré film v trvaní dve hodiny zachytáva a zároveň prirodzenie vedie každého, kto ho vzhliadol, k zamysleniu sa, kam vlastne naše ľudstvo smeruje. Vysvetľuje vznik našej planéty, nás, ako aj súčasný priebeh problematiky dopadu nášho života a životného štýlu na životné prostredie. Prevedie vás najkrajšími krajinami a kútmi sveta, ale zároveň upozorní a poukáže na odvrátenú tvár Zeme a teda na najzničenejšie miesta. Skutočnosťou je napríklad plytvanie vody alebo vyčerpávanie zdrojov nerastných surovín, ktoré by sa podľa filmu do konca storočia mali vyčerpať všetky. Dokument sa preklenie do fázy, kde sa hovorí o tom, že ešte nie je všetko stratené, keď sa ľudstvo v dobe do 10 rokov spamätá, máme možnosť zachrániť naše životy a našu Zem pred úplným kolapsom. Napredovanie a pozitívny vývoj ľudstva predsa nemusí mať za každú cenu na našu Zem a životné prostredie „katastrofálny“ dopad, preto je na mieste stála osveta o ochrane našej planéty a zároveň aj najväčšieho daru a to samotného života.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČo Deň Zeme znamená pre organizátora akcie Filipa Minára?

Je to deň, v ktorý by sme sa podľa mňa mali zamyslieť nad tým, kde žijeme, ako žijeme a či sa ku svojmu domovu správame tak, ako sa správa Zem k nám. Dáva nám všetko a my len berieme a nedávame jej nič.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako a čím prispievate k ochrane životného prostredia práve vy?

M. Petrovičová

Informácie poskytol Filip Minár



obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button