Aktuality

Čo nám priniesla dnešná dúha?

poradna

Vraví sa, že keď prší, nebo plače. Niektorým z nás prináša smutné myšlienky a radostné chvíle sú prežívané s menším potešením. Dnes, 18. mája prší celý deň a smútku v duši sa len málokto z nás ubránil. Tento stav však aspoň na chvíľu preťala pestrofarebná dúha, ktorá v dnešný podvečer zažiarila na nebi nad našim mestom. Čoho symbolom je dúha a čo so sebou prináša?

Dúha sa objavuje, keď prší a zároveň svieti slniečko. Je to oblúk šiestich farieb, ktoré sú zoradené jedna za druhou. Dúha je vlastne svetelný trik. Aj keď sa nám môže zdať, že slnečné svetlo nemá žiadnu farbu, napriek tomu je zložené z mnohých farieb. Lúče svetla vnikajú do kvapky v rôznych vzdialenostiach od osi kvapky smerujúcej k Slnku.

Božie znamenie, alebo prekliatie?

Snáď odjakživa, sa ľudia snažili vysvetliť vznik a podstatu dúhy. Predvedecké vysvetlenia boli rôzne: pre niektoré národy sa dúha stala znamením nádeje a zmierenia, pre iné symbolom démonických síl. Napríklad podľa Biblie je dúha symbolom Božej dohody s ľuďmi o tom, že už nikdy nedôjde k zhubnej potope. Celkom opačne hodnotia dúhu niektoré kmene na Barme. Podľa nich tento nezvyčajný úkaz predstavuje nebezpečné démonické sily, ktoré môžu pohltiť ľudskú dušu. Ani u príslušníkov afrického kmeňa Zuluov nie je dúha vítaná. Pre niektorých Laponcov zasa oblúk dúhy stelesňuje Boha hromu, ktorý miesto šípov strieľa blesky. Od Aristotela po Descarta sa o jedno z prvých, takmer vedeckých vysvetlení v staroveku pokúsil grécky učenec Aristoteles (384 – 322 pred n. l.), keď vysvetľoval dúhu ako odraz slnečných lúčov od dažďového mraku. Prvé vedecké vysvetlenie dúhy na princípoch geometrickej optiky poskytol francúzsky učenec René Descartes (1596 – 1650), ktorý objavil zákon lomu svetla.

Nech už dúha znamená čokoľvek, zahŕňa všetky farby spektra, duševnej celistvosti a v mytológii znamená Boží most medzi nebom a zemou. Je symbolom zjednotenia protikladov.

Na záver dnešného dňa Vám prajem veľa pozitívnych myšlienok a sily na prekonanie prekážok a životných skúšok v ďalšom týždni. Všetko dobré a pekné praje redakcia Tekovských novín :))

 

šéfredaktorka Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button