AktualityHistória

Deň otvorených dverí v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach

poradna

Tajomnosť osvetlených chodieb podzemia kaštieľa, rozmanitosť vystavených exponátov, úctou a spomienkami dýchajúce mauzóleum rodiny Migazzi, či dobová hudba prilákala veľa ľudí z príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií práve do múzea v Zlatých Moravciach.

Deň otvorených dverí sa odštartoval 16. mája v ranných hodinách, kde už prví žiaci základných škôl spoznávali zákutia priestorov, ktoré v tento deň navštívili. V priebehu celého dňa to v múzeu žilo a na svoje si prišli všetky vekové kategórie, od tých najmenších, ktorí sa s radosťou „báli“ v podzemí až po „dospelákov.“ Na tomto magickom dni sa zúčastnilo spolu 25 tried základných škôl nielen zo Zlatých Moraviec, ale aj z okolia.

Dejinami opradené exponáty majú vždy opakovane čo ukázať, ponúknuť a čím zaujať. Komplexný zážitok informáciami dotvárali rozhľadené, milé a usilovné lektorky múzea Kornélia Nemešová a Viera Tomová.

Vo večerných hodinách sa uskutočnila s Mariánom Tomajkom (riaditeľ Záhradníckych služieb) prednáška o rodine Migazzi spojená s premietaním videofilmu. Príjemným a melodickým ukončením celodennej akcie bolo vystúpenie hudobného združenia Musicantica Slovaca. Na pripravenom, pútavom programe sa zúčastnilo 79 návštevníkov. Už z rozprávok je známa magickosť polnoci, ktorá svoju rolu zohrala aj v tomto prípade. S ukončením voľných debát prítomných sa spolu s odbitím polnoci zavreli z príležitosti Dňa otvorených dverí minimálne na rok aj tie, ktoré sú vstupom do zlatomoraveckého múzea vlastivedného typu zameraného na horné Požitavie. Tí, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nestihli alebo nemohli prísť, môžu múzeum navštíviť počas otváracích hodín každý pracovný deň.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button