AktualityKultúra

Úcta padlým hrdinom v Druhej svetovej vojne

poradna

Dňa 9. mája 2014 si Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s miestnou Základnou organizáciou zväzu protifašistických bojovníkov pripomenulo spomienkovou slávnosťou na Námestí hrdinov 69. výročie víťazstva nad fašizmom.

Po zaznení hymny a príhovoroch zástupcu primátora Jozefa Škvareninu a podpredsedu organizácie protifašistických bojovníkov v Zlatých Moravciach Milana Skyvu sa na znak úcty a pamiatky zosnulých položili vence k soche Partizána.

Fotografia1836V úvode slávnostného aktu, ktorým nás sprevádzala Táňa Kováčová, zaznelo ospravedlnenie neúčasti primátora Petra Lednára z dôvodu jeho prítomnosti na veľkých oslavách pri tejto príležitosti v Bratislave, ktorého sa zúčastnil na pozvanie ruského veľvyslanca. Zároveň boli privítaní všetci zúčastnení, medzi ktorými bol aj predseda ZO zväzu protifašistických bojovníkov Ivan Malý a predseda ZO zväzu protifašistických bojovníkov v Zlatne Štefan Doskoč.

„Dovoľte mi, aby som pri tejto príležitosti vzdal hold a úctu všetkým tým, ktorí položili svoje životy za našu slobodu a mier . Keďže pamätníkov na tieto udalosti je medzi nami stále menej, považujem za potrebné, aby sme si takéto sviatky dostatočne uctievali a vždy na ne pamätali, vštepovali ďalším generáciám, že hrôzy vojny už nechceme zažiť, že potrebujeme žiť v mieri a prosperite,“ týmito slovami viceprimátor Škvarenina prehovoril ku všetkým, ktorí svojou prítomnosťou prejavili záujem pozdvihnúť tento významný medzník v histórii nielen nášho mesta.

Víťazstvo nad fašizmom, návrat do obdobia 2. svetovej vojny a jej katastrofické následky podrobnejšie priblížil vo svojom príhovore pán Skyva. Okrem iného povedal: „Uctievaním padlých hrdinov 2. svetovej vojny dávame mladým ľuďom na vedomie, že sa môžu vždy s hrdosťou a pýchou postaviť za bojovú činnosť svojich otcov a dedov aj tu, u nás, na Zlatomoravecku. Veď bojovali za pravdu, spravodlivosť a slobodu.“ Spomenul verše básnika Ladislava Novomeského, ktoré zdôrazňujú význam spomienkových stretnutí a návratov do minulosti: „Smrť je len nenávratno, iba zabudnutie je koniec života.“ „Preto nesmieme nikdy na nič zabudnúť. Česť pamiatke všetkým padlým v Druhej svetovej vojne,“ zneli záverečné slová Milana Skyvu.

Práve pre oslovenie mladšej generácie s odkazom hrdinov, ktorí bojovali aj za jej šťastie a pokoj, sa niesol v duchu posolstiev Druhej svetovej vojny aj Rockový koncert, ktorý sa usporiadal v ten istý deň, 9. mája 2014 na nádvorí MSKŠ v parku Janka Kráľa, rovnako v súlade so spomienkou na víťazstvo nad fašizmom.

Za jeho organizáciou stojí Mestské stredisko kultúry a športu v spolupráci s Jurajom Jonisom. Okrem vystupujúcich kapiel Sviečky, Embryo, KL BAND a Never Back, svojou účasťou prišli podporiť tento sviatočný podvečer zlatomoraveckí motorkári z Klubu ZUBRY.

Ľ. Rosinská

facebook
facebook


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button