Aktuality

Za zaujímavosťami po trase obnoveného Náučného turistického chodníka

poradna

V utorok 1. júla sa uskutočnilo oficiálne otvorenie obnoveného Náučného turistického chodníka v Zlatých Moravciach a jeho odovzdanie verejnosti, súčasťou ktorého je Informačný mobiliár v podobe zrekonštruovanej telefónnej búdky.

Na odovzdávaní všetkých prítomných hostí (viceprimátora Ing. Jozefa Škvareninu, poslancov MsZ, zástupcov škôl a Mestského úradu) privítal poslanec MsZ Ľudovít Chládek, ktorý dal úvodom do povedomia informáciu, že chodník bol vytvorený pred desiatimi rokmi (r. 2004) a po tejto dobe došlo k jeho obnoveniu, zatraktívneniu a predĺženiu. Špeciálnym hosťom bola rodáčka pani Klára Chlamtacová v doprovode svojho syna, čestného občana Zlatých Moraviec Dr. Imricha Chlamtaca.

Vynovený a o tri stanovištia predĺžený Náučný turistický chodník slúži širokej verejnosti, turistom, hosťom, návštevníkom, spoluobčanom a mládeži. K jeho obnoveniu došlo vďaka projektu, ktorý ponúkla Trenčianska nadácia, tá na realizáciu venovala sumu 997 €.

Samotný nenáročný chodník končiaci na Kalvárii sv. Anny má dĺžku 6 kilometrov a spolu ho tvorí 13 zaujímavostí. Desiate zastavenie (Turistické atrakcie Horného Požitavia) patrí zrekonštruovanej telefónnej búdke – Informačnému mobiliáru poskytujúcemu plnohodnotné informácie o Zlatých Moravciach a okolí. K projektu sa aktívne pripojili žiaci SOŠ technickej tým, že zabezpečili fotovoltaickú časť a nepretržité osvetlenie mobiliáru aj v prípade nepriaznivého počasia.

Na jednom z najfrekventovanejších miest v meste sme predstavili malé, ale určite veľmi užitočné dielko, ktoré zmenilo tvar aj poslanie dlhé roky chátrajúcej telefónnej búdky, skonštatoval poslanec Chládek.

Ešte v tomto roku sa plánuje ďalšia novinka zameraná na cieľovú skupinu turistov obľubujúcich cyklistiku. Pripravovaný Cykloturistický náučný chodník bude nadšencov zoznamovať so zaujímavými malými sakrálnymi stavbami (kaplnky, kostoly, cintoríny, zaujímavé historické kríže), nachádzajúcimi sa v našom zlatomoraveckom katastri.

Záverečné poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa na realizácii projektu podieľali.

Osobný voľný čas trávi každý svojím spôsobom, avšak potulky mestom počas dňa alebo za sprievodu mesiaca patria k tomu. Aj keď žijeme v meste, o ktorom si myslíme, že vieme úplne všetko, verte, že nás má stále čím prekvapovať a ohurovať. Niekedy stačí vybehnúť mimo zastavaných plôch a niekedy zasa postačí poriadne sa okolo seba porozhliadnuť so zameraním na históriou opradené miesta a budovy.

Náučný turistický chodník v Zlatých Moravciach:

  • 01. Z dejín Zlatých Moraviec
  • 02. Básnik Janko Kráľ v Zlatých Moravciach
  • 03. Platan javorolistý – chránený strom
  • 04. Súsošie Golgoty a archeologická lokalita kostol sv. Petra
  • 05. Kaštieľ Migazziovcov
  • 06. Mauzóleum rodiny Migazziovcov
  • 07. Cintorín
  • 08. R. k. farský kostol sv. Michala Archanjela
  • 09. Župný dom
  • 10. Turistické atrakcie horného Požitavia
  • 11. Prírodné pomery
  • 12. Židovský cintorín neologický
  • 13. Kalvária sv. Anny

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button