AktualityHistória

Už 69 rokov žijeme v mieri

poradna

Dňa 29. augusta si Slovensko pripomenulo 70. výročie Slovenského národného povstania.

Pri tejto príležitosti Mesto Zlaté Moravce a Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov zorganizovali 28. augusta 2014 spomienkové stretnutie v Obradnej sále MSKŠ, so slávnostným pochodom a položením vencov padlým hrdinom k Pomníku patrizána na Námestí hrdinov.

V úvode slávnostného ceremoniálu boli privítaní prítomní hostia, poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry, primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc., prednosta Okresného úradu v Zlatých Moravciach Ing. Marek Illéš, prednosta Mestského úradu Mgr. Roman Šíra, predseda ZO Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Zlatne Štefan Doskoč, predseda ZO Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Zlatých Moravciach Ivan Malý, poslanci Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach, riaditelia mestských podnikov, škôl a všetci ostatní, ktorí si prišli s úctou pripomenúť jubilejné výročie SNP.

Príjemnú atmosféru svojim prednesom poézie povzniesla Táňa Kováčová, ktorá nás po celý čas podujatím aj sprevádzala. O veselšiu náladu sa svojimi piesňami postarala spevácka skupina Babička, vďaka ktorej sa komorné prostredie plné smutných spomienok zmenilo na šťastné uvedomenie si súčasnosti, v ktorej žijeme.

Primátor Peter Lednár sa vo svojom príhovore vrátil späť v čase, aby bližšie priblížil, čo sa na našom území udialo na konci II. svetovej vojny. Spomenul, že historickým významom SNP bola snaha Slovákov urýchliť porážku nacistov fašistického Nemecka a jeho spojencov a zbaviť sa tak národnostného útlaku. V tomto čase sa v Tríbečskom pohorí ukrývalo vyše tisíc partizánov rôznych národností z oddielu Nitrianskej partizánskej brigády, najmä v podhorskej oblasti Skýcova, Zlatna, Hostí a práve týmto sa naša oblasť navždy zapísala do dejín, ako centrum protifašistického odboja s nedobytnou partizánskou pevnosťou.

„Som hrdý, že v roku 1988 sa začala viesť tradícia – Pochod partizánskym chodníkom, ktorým si každoročne s úctou pripomíname pamiatku našich partizánskych bojovníkov a obetí II. svetovej vojny. Len vďaka spomienkam na tieto kruté udalosti si navždy budeme vážiť mier a pokoj, ktorý v našej krajine vládne už vyše polstoročia. Česť pamiatke všetkým, ktorí sa o taký pekný život v mieri, aký žijeme, zaslúžili,“ zazneli záverečné slová primátora k tomuto spomienkovému podujatiu.

Dôležitosť a význam spomienkových stretnutí, akým bolo aj to dnešné, spočíva v odkaze budúcim generáciám, aby im nielen pamätníky pripomínali zločiny páchané na ľuďoch, ale aby sa vďaka odkazom a spomienkam na hrôzy vojny už nikdy nič podobné nezopakovalo.

Poslanec NR SR Marián Kéry vo svojom príhovore rovnako bližšie pripomenul kus slovenskej histórie týkajúcej sa vojen a výročí, ich význam v prepojení na súčasnosť, v ktorej zaznieva čoraz viac ohlasov spochybňujúcich udalosti spred 70. rokov. „Som smutný, že sa v dnešnej dobe nájdu hlasy, ktoré vyzdvihujú politikov verejne sa prezentujúcich vyjadreniami o SNP, ako o niečom nepodstatnom a že sa vôbec nemalo uskutočniť. Našťastie je nás ešte veľa takých, ktorí vyjadrujú hlbokú úctu obetiam, mnohých padlých vojakov a partizánov, ktorí sa stali hrdinami napriek tomu, že po tom netúžili. Som rád, že si ešte na mnohých miestach tento sviatok Slovákov stále pripomíname.“ Poukázal na to, že aj keď si v tomto roku pripomíname 100 rokov od začatia I. svetovej vojny a výročia týchto nepekných spomienok si pripomíname naozaj po celý čas a často, je smutné, že ani po sto rokoch nie je ľudstvo natoľko poučené, aby sa podobné hrôzy znovu a znovu neopakovali. Vojenské konflikty stále prebiehajú, a to len kúsok od nás, na Ukrajine! „Často počúvame v médiách, že ide o nejakú spravodlivú vojnu. Čo je to za spravodlivú vojnu, keď dá vlastný štát bombardovať svojich vlastných obyvateľov?! Aj v dnešnej dobe musíme byť opatrní a vnímaví a dávať pozor na skreslené informácie. Musíme si byť vedomí, že vypuknutie akéhokoľvek konfliktu na Slovensku, by malo naozaj katastrofálne následky.“ Vyzdvihol dôležitosť týchto  stretnutí a svoj príhovor ukončil slovami: „Pevne verím, že v tejto tradícii budeme pokračovať aj naďalej, nielen u nás, ale aj v celej republike.“

Predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Zlatých Moravciach, Ivan Malý doplnil dva predchádzajúce príhovory o významný historický fakt, ktorý sa v literatúrach nenachádza, ale ktorý bol potvrdený Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov. A tak môžeme byť hrdí na to, že prvý boj Slovenského národného povstania, pri ktorom sa stretli povstalci s Nemcami, sa odohral u nás, v Zlatých Moravciach, hore, pri Školskom majetku, 31. augusta 1944. „Buďme hrdí na to, že v našom malom okrese bolo také silné partizánske hnutie.“

Následne sa odovzdali čestné uznania členom organizácie, z ktorých niektorí boli aj priamymi účastníkmi Slovenského národného povstania, aj v koncentračných táboroch. Najvzácnejší ocenení, ako ich nazval pán Malý, ktorí si prevzali ocenenia počas slávnostného ceremoniálu, boli Jozef Farkaš, Marek Paukov a Gustáv Stopka. Jaroslav Esterka a Helena Horvátová si pre svoju neprítomnosť prevezmú ocenenia dodatočne.

Zároveň boli organizáciou navrhnutí na štátne vyznamenania Štefan Absolon, Marek Paukov a Zuzana Melišková, ktoré by im mali byť odovzdané od 29. augusta do mája 2015, v období, kedy sa II. svetová vojna skončila.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button