AktualitySamospráva

Bývalá primátorka je po štyroch rokoch späť

poradna

Návrat primátorky Serafíny Ostrihoňovej po štyroch rokoch bol počas Ustanovujúceho zastupiteľstva sprevádzaný jej príhovorom, ktorého úvodné slovo patrilo srdečnému poďakovaniu Bohu a Zlatomoravčanom za ich pomoc a vernosť, odzrkadlenú vo výsledkoch volieb, so srdečným prianím novozvoleným poslancom Mestského zastupiteľstva.

„Zlatomoravčania sú skutočne najlepšími ľuďmi pod slnkom. Sú to ľudia so zlatým srdcom. Zlaté Moravce sú nielen preto zlaté, že sa tu ryžovalo zlato, ale skutočne vďaka týmto ľuďom. Kto ich bližšie spozná, ten si Zlaté Moravce cez Zlatomoravčanov skutočne zamiluje. Myslím, že sa do Mestského zastupiteľstva dostali ľudia, ktorí chcú pomáhať tomuto mestu a nie len sebe, ako tomu bolo v minulosti, kedy niektorí povýšili svoje egoistické záujmy nad záujmy mesta. Tieto voľby preto považujem za revolúciu pravdy, spravodlivosti, vernosti, lásky a dobra. Vylučujem, že sa história bude opakovať.“

Ako prvým krokom primátorky Ostrihoňovej je oboznámenie sa s Mestom všeobecne a následne zvolanie prvého zasadnutia Mestského zastupiteľstva ku koncu januára, na ktorom by sa mali kreovať komisie, ako poradné orgány MsZ, aby sa mohli následne schvaľovať rozpočty mesta a mestských podnikov.

Pri svojom nástupe do funkcie rovnako zdôraznila svoju vieru v to, že sa spoločnými silami bude dariť mesto zveľaďovať, ochraňovať a brániť voči zlým silám, aby sa dalo všetko zrealizovať v jeho prospech. Za dôležité vyhlásenie považuje upozornenie, že sa do svojej funkcie vracia „iná“, ktoré podala s vysvetlením, že nebude dávať „sto alebo tisíc šancí“, ako to robila podľa jej slov v minulosti. „Milujem odpúšťanie, lebo milujem ľudí. Nebojím sa ničoho, ani smrti, ani psychického deptania,“ zaznelo z úst primátorky počas slávnostného preberania funkcie štatutára Mesta. Svoju silu, okrem iného, nachádza aj v dokázaní neviny v 688. trestných oznámeniach na jej osobu, ktorým čelila. Napriek neľahkým skúsenostiam s riadením samosprávy, s politikou, s ľuďmi, ktoré boli obrovskou skúškou jej osobnosti v pracovnom, či v osobnom živote, sa neprajníkom vzoprela a dokázala všetkým, že jej úloha na poste primátora svoj účel ešte nesplnila a že ešte stále má čo tomuto mestu odovzdať.

Prvé dni primátorky vo svojej funkcii

Prvý týždeň pôsobenia primátorky po jej vymenovaní sa niesol v duchu zoznamovaní, stretávaní a komunikácie so zamestnancami Mestského úradu, mestských podnikov, škôl, škôlok, všetkých ostatných mestských zariadení, s okoloidúcimi ľuďmi, vrátane prijímania návštev občanov na úrade, milých a pozorných gratulácií, ako aj oboznamovania sa so stavom, v ktorom sa mesto momentálne nachádza. Najväčšou podstatou týchto stretnutí boli prejavy radosti, náklonnosti a úcty voči najvyššiemu predstaviteľovi Zlatých Moraviec a o to väčšie ubezpečovanie primátorky všetkých zamestnancov o vážení si ich práce, bez rozdielu na funkcie, zaradenie a vernosť predchádzajúcemu primátorovi. „Vernosť a oddanosť voči nadriadenému sa nemá oplácať trestom, ale má byť ocenená a ja si takú vlastnosť nadovšetko vážim,“ zneli jej slová, ktoré následne doplnila, že všetci zamestnanci majú u nej rovnakú pozíciu a podmienky na pokračovanie vo svojej práci, ktorá je predovšetkým službou občanom a celému mestu.

Je presvedčená, že v informovanosti ľudí sa Mesto neporovnateľne posunulo vpred a uvedomuje si, že keby mala za svojho pôsobenia také informačné kanály a pri sebe tím ľudí, aký mal v posledných rokoch bývalý primátor, bolo by dnes všetko iné. Preto dáva svoju podporu a šancu všetkým.

Úrad má nového prednostu

www.zlatemoravce.infoS príchodom primátorky sa udiala zmena na poste prednostu Mestského úradu a Mgr. Romana Šíru, novozvoleného poslanca MsZ nahradil Ing. Miroslav Šlosár, ktorého predstavila ako čestného, šikovného a dôveryhodného človeka na správnom mieste.

Pán Šlosár má 47 rokov a je z Nitry. Vo funkcií prednostu MsÚ v Zlatých Moravciach pôsobil 2,5 roka, pred nástupom Petra Lednára. Pätnásť rokov pracoval pre Slovenský plynárenský priemysel vo vedúcej funkcii a jeho pracovné skúsenosti sú obohatené aj sférou podnikania.

Stručné zhrnutie histórie pôsobenia primátorky

Po komunálnych voľbách v novembri 2014, bola primátorkou mesta po tretíkrát zvolená Ing. Serafína Ostrihoňová, ako nezávislá kandidátka. V rokoch 2002 – 2010, sa počas dvoch funkčných období po sebe, stala známou po celom Slovensku a s ňou aj mesto Zlaté Moravce. Mesto sa zviditeľnilo najmä stálymi spormi medzi primátorkou a poslancami. Na zastupiteľstvách mnohokrát čelila kritike, voči ktorej sa bránila. Argumentovala tým, že sa snaží chrániť mestské podniky pred vytunelovaním a mestský majetok pred predajom za korunu. Mediálnu pozornosť si vyslúžila aj držaním 4-dňovej protestnej hladovky v stane pred Úradom vlády SR v máji 2006, kedy žiadala urýchlené dobudovanie rýchlostnej cesty R1. Mala byť riešením na často nehodový úsek I/65 medzi Nitrou a Zlatými Moravcami, ktorý je súčasťou hlavného ťahu na Banskú Bystricu. Po stretnutí s premiérom Dzurindom dostala prísľub, že cesta sa stavať začne. V tomto období mesto nemalo hlavného kontrolóra a posledné dva roky schválený rozpočet. Po vyostrenej kampani v roku 2010 skončila v komunálnych voľbách na druhom mieste s vyše 1600 hlasmi. Napriek rozdielnym názorom na jej osobu sa obyvatelia mesta znovu po štyroch rokoch s počtom hlasov 1766 zhodli, že zo siedmych kandidátov bude najlepším primátorom pre mesto znovu Serafína Ostrihoňová.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button