AktualitySamospráva

Sobotňajšie vzdelávanie novozvolených poslancov a primátorky

poradna

V sobotu, 10. januára 2015 sa v zasadačke Mestského úradu v Zlatých Moravciach konalo stretnutie novozvolených poslancov Mestského zastupiteľstva a primátorky Serafíny Ostrihoňovej za účelom vzdelávania.

Mesto Zlaté Moravce prijalo ponúknutú možnosť zo strany Združenia obcí – regionálneho vzdelávacieho centra samosprávy a zorganizovalo seminár k zákonu o obecnom zriadení pod názvom „Právna úprava samosprávy v SR a jej orgánov,“ ktorého lektorkou bola prítomná JUDr. Helena Spišiaková.

Cieľom seminára bolo ponúknuť predstaviteľom samosprávy výklad zákona o obecnom zriadení a súvisiacich predpisov tak, aby ich uplatňovanie v praxi bolo v súlade s platným právnym poriadkom.

Verejnú správu v SR tvorí štátna správa a samospráva. Základné princípy fungovania upravuje Ústava SR a najmä zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov. Tento zákon je akousi „bibliou“ samosprávy, pretože upravuje pôsobnosť samosprávy a jej vzťah k štátu (prenesený výkon štátnej správy), postavenie obce a jej obyvateľov, orgány obce, vzájomný vzťah starostu a obecného zastupiteľstva, postavenie obecného úradu, obecnej rady, komisií, hlavného kontrolóra a tiež práva a povinnosti poslancov a pod.

Ľ. Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button