Aktuality

Dobrovoľníci upratovali našu prírodu

poradna

Jarné prebúdzanie sa prírody dokáže vyvolať u väčšiny ľudí príjemné emócie. Celá príroda je v tomto období očarujúca v premenách.  Pri prechádzkach v našich parkoch, či popri našich potokoch nás viacej ako inokedy zaujmú prvé jarné kvietky a rozmanitosť ich vôní vnímame intenzívnejšie.  Aj spev vtákov je práve na jar neopakovateľný pestrosťou hlasových prejavov.

Pozornejšiemu návštevníkovi našej prírody však neuniknú ani negatívne javy. Sú to všadeprítomné odpadky a divoké skládky, ktoré odhadzujú a vyvážajú bezohľadní a nedisciplinovaní naši spoluobčania. V Zlatých Moravciach sa v jarnom období za pomoci milovníkov prírody snažíme už od roku 1993 eliminovať žalostný stav znečistenia prírodných lokalít a životného prostredia. Jarné upratovanie prírody sme v tomto roku začali už od začiatku marca. O spoluprácu sme tento krát požiadali riaditeľov  Reedukačného ústavu mládeže a Strednej odbornej školy technickej. Ochotné ruky mladých ľudí pomohli odstrániť množstvo odpadkov najmä z brehu a koryta rieky Žitavy. Do upratovania odpadkov a likvidácie čiernych skládok sa v tomto roku zapojilo aj niekoľko aktivačných pracovníkov z Technických a Záhradníckych služieb mesta.  Ďalšia skupinka dobrovoľníkov sa pri príležitosti „Svetového dňa vody“  zúčastnila na čistení úseku na brehu Žitavy v Chyzerovciach. Do upratovania sa zapojili aj záhradkári a vyčistili si okolie záhradkárskej osady č. 6. Pred Veľkonočnými sviatkami sa podarilo odstrániť veľké množstvo odpadkov aj z Kalvárie Sv. Anny, ktorá v našom meste patrí k najväčšiemu súvislému zelenému územiu.

V priebehu mesiaca sa vďaka ochotným dobrovoľníkom podarilo vyzbierať v našich rôznych prírodných lokalitách, viac ako stopäťdesiat vriec odpadkov a rôzneho ďalšieho odpadu, ktoré potom pracovníci Technických služieb museli odviesť za pomoci piatych veľkokapacitných kontajnerov a zlikvidovať na skládke komunálneho odpadu.

Je smutné konštatovať, že len pár dní po vyčistení brehov sa pri rieke Žitava v časti Chyzerovce objavili dve nové veľké skládky odpadov. Mnohých by táto skutočnosť navždy znechutila, ale nás milovníkov prírody ani táto nehoráznosť a bezohľadnosť jednotlivcov neodradí. Už  v sobotu 25. apríla budeme pokračovať v ochranárskych aktivitách, tento krát pri príležitosti „Dňa Zeme“ a „Dňa stromov“, na ktoré organizátori pozývajú aj Vás. Stretnutie ochrancov a milovníkov prírody je o 9,00 hodine na parkovisku OD BILLA.

Ľudovít Chládek, koordinátor ochranárskych aktivít


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button