AktualityChyzerovce

Koho víno chutilo najviac?

poradna

 

„Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno.“

Willi Opitz 

Organizačný výbor Základnej organizácie slovenského zväzu záhradkárov Chyzerovce privítal 11. apríla 2015 v Kultúrnom dome Chyzerovce na svojom 28. ročníku degustácie vín svojich členov a ostatných milovníkov tohto božského nápoja. Ako už býva u záhradkárov a vinárov zvykom, aj toto stretnutie prinieslo so sebou utuženie ich vzájomných priateľstiev a odovzdanie si skúseností, ktoré sprevádzajú proces vzniku čo najlahodnejšieho a najkvalitnejšieho vínka z hrozna dopestovaného v našich podmienkach.

Predseda ZO SZZ Chyzerovce Jaroslav Pecho informoval vinohradníkov o komplikovanej minuloročnej sezóne v pestovaní vínnej révy a čo bolo nutné urobiť, aby sa počas nej predišlo všetkým nástrahám v dopestovaní zdravého hrozna. Za organizačný výbor poďakoval všetkým vystavovateľom, vinohradníkom, vinárom, degustačným komisiám, sponzorom a všetkým, ktorí prispeli k úspešnému XXVIII. ročníku výstavy vín v Chyzerovciach.

Napriek všetkým nástrahám a snahe vinárov popasovať sa s problémami, ktoré sa vyskytli, sa podarilo zozbierať 87 vzoriek vína, ktoré následne odborná komisia hodnotila s prihliadnutím na ich ťažký zrod. O to viac boli ocenenia za plody tvrdej práce obrovským zadosťučinením pre všetkých zúčastnených. Odovzdával ich Jaroslav Pecho s primátorkou mesta Zlaté Moravce Ing. Serafínou Ostrihoňovou.

„Ďakujem Vám, že môžem byť medzi Vami, že sa môžem pred Vami skloniť. Veľmi si vážim obrovskú drinu a húževnatosť, vďaka ktorej ste dokázali tento najzdravší nápoj vlastnoručne dorobiť. Prajem Vám, aj Vašim vinohradom, aby svätý Urbanko držal nad Vami a Vašou prácou ochrannú ruku. Bude mi cťou byť nápomocnou v riešení Vašich problémov, pokiaľ to bude v mojich silách,“ prejavila svoju úctu voči prítomným primátorka.

V kategórii bielych vín si cenu „Šampión“ odniesol Jozef Valent za Rizling vlašský a Šampiónom červených vín sa stalo víno Jozefa Ivaniča, Svätovavrinecké. Zlatými medailami boli ohodnotené biele vína Františka Sýkoru (Semillon – neskorý zber, polosuché), Vincenta Kunkela (Veltlínske zelené – kabinetné), Eduarda Bielika (Pesecká leánka) a Daniela Oravca (Devín – neskorý zber, 2013).

Chyzeroveckí záhradkári Vás srdečne pozývajú na Slávnosť pri príležitosti sviatku patróna vinohradníkov sv. Urbana, ktorá sa bude konať 23. mája 2015 na chyzeroveckých viniciach.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button