AktualityHistória

Spomienková slávnosť k 70. výročiu Dňa víťazstva nad fašizmom

poradna

V Zlatých Moravciach, opradených bohatou históriou, si pravidelne a s úctou pripomíname významné a veľavravné výročia tvoriace dôležité míľniky v našich dejinách. Popri tých milých a pekných, sú to aj pietne spomienkové slávnosti, za ktorými sa okrem víťazného konca ukrýva žiaľ, smútok, plač a bolesť.

Hlboko zapísaná v dejinách ľudstva, nesúca so sebou veľké množstvo ľudských životov, zostane 2. svetová vojna. Doposiaľ najväčšieho vojnového konfliktu sa zúčastnilo 61 štátov, pričom zasiahol všetky kontinenty, okrem Antarktídy a Južnej Ameriky. Roky utrpenia sa nakoniec skončili 8. mája 1945 kapituláciou Nemecka. To boli informácie, ktoré ako úvodné slová predostrela PaedDr. Klaudia Ivanovičová pri príležitosti 70. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom, ktoré sa konalo 7. mája na Námestí hrdinov.

Za organizáciou pietnej spomienky sa ukrývala úzka spolupráca Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Mesta a Mestského strediska kultúry a športu. Pred zaznenim Slovenskej hymny, boli na akcii privítaní hostia: poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry, primátorka mesta Zlaté Moravce Ing. Serafína Ostrihoňová, prednostka Okresného úradu v Zlatých Moravciach Mgr. Zita Koprdová, prednosta Mestského úradu Ing. Miroslav Šlosár, zástupkyňa primátorky MVDr. Marta Balážová, poslanci Mestského zastupiteľstva a všetci ostatní z radu riaditeľov, pedagógov škôl, detí, mládeže a obyvateľov mesta. Medzi prítomnými boli aj zástupcovia ZO Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, vrátane jej predsedu Ivana Malého.

Marián Kéry dal vo svojom príhovore do popredia dejinné udalosti späté s 2. svetovou vojnou, ktorá vypukla 1. septembra 1939, keď vojská nemeckého Wehrmachtu obsadili Poľsko. Jeho opis celého priebehu tejto tragickej, no reálnej skutočnosti, zarezonoval snáď v každom z prítomných. Podľa jeho slov, najväčšiu zásluhu má a najväčšie obete priniesla Červená armáda a vojaci všetkých národov a národností bývalého Sovietskeho zväzu. Aj v dnešnej dobe je dôležité pripomínať si ukončenie vojny, pretože aj dnes máme ohniská konfliktu takmer na celom svete, aj dnes máme politikov, ktorým je blízka xenofóbia, neznášanlivosť voči inej rase, národnosti, iným predstaviteľom náboženských skupín a národov. Nepatrí to do 21. storočia a vo vyspelých demokratických štátoch musíme takýmto ľuďom, aktivistom a politikom, povedať jasné nie, skonštatoval poslanec NR SR Marián Kéry. Na záver uviedol, že sa skláňa nad všetkými obeťami 2. svetovej vojny, či už z radu vojakov, civilistov, Červenej armády, aj príslušníkov mnohých ďalších, iných národov.

Primátorka Serafína Ostrihoňová svojimi slovami všetkým pripomenula fakt, že každoročne je na oslavách čoraz menej priamych účastníkov, ktorí by nám hrôzy vojny svojimi autentickými spomienkami pripomínali, čo vedie k tomu, že pomaly zabúdame. „Predstavte si za veľkými číslami obetí jedinečné ľudské osudy! Roky 1939 – 1945 sú jednou z najtragickejších a najdramatickejších kapitol novodobých dejín. Bilancia vojny je neobyčajne desivá. Bojovalo sa na území 40 štátov a zahynulo takmer 60 miliónov ľudí, z toho asi 27 miliónov na bojiskách,“ priblížila primátorka priam dych vyrážajúce a hrôzu naháňajúce „čierne“ čísla. „Hrôzy vojny, ktoré ťažko zasiahli vojakov, zázemie i civilné obyvateľstvo, poznamenali psychicky všetkých, čo prežili. Prejavilo sa to aj v politickej sfére. Vojna Európu nezjednotila, ale znovu rozdelila. Čas povojnového oddychu bol krátky, čoskoro prerástol do „studenej vojny.“ „Spomíname, nezabúdame, nezabudnime!“ boli slová, ktorými ukončila svoj príhovor primátorka mesta Zlaté Moravce. Pri tejto príležitosti zároveň oznámila, že sa v mene Zlatomoravčanov zúčastní kladenia vencov na Slavíne a na základe pozvania ruského veľvyslanca sa zúčastní na Ruskom veľvyslanectve slávnosti vzdania úcty tým, ktorí svoj život položili za to, aby sme my žili.

K prítomným sa prihovoril aj predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ivan Malý, ktorý apeloval na to, ako je dôležité mladým ľuďom pripomínať a vysvetľovať, čo vojna vlastne bola a čo ľudstvu priniesla. Nahlas vypovedané slová: „Nech hrôzy 2. svetovej vojny ľudstvo nezažije,“ boli a určite aj stále sú tichým prianím všetkých ľudí.

Marek Paukov, priamy účastník SNP, ktorý sám okúsil trpkú chuť zajatia, poďakoval všetkým, ktorí prišli vzdať tichú úctu padlým.

Pred samotným aktom kladenia vencov predniesla Klaudia Ivanovičová príznačnú a výpovednú báseň od Pavla Horova – Kto si spomenie.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button