AktualityHistória

Viete kde sa v Zlatých Moravciach nachádza židovský cintorín?

poradna

K hospodárskemu, spoločenskému, ako aj kultúrnemu rozvoju mesta Zlaté Moravce prispeli nemalou mierou v prvej polovici minulého storočia aj jeho židovskí obyvatelia.

V meste, na „Martinskom kopci“ sa nachádza židovský cintorín, ktorý po celé desaťročia pustol a o ktorý sa nik nestaral. Až koncom apríla minulého roka sa iniciatívy chopili dvaja dobrovoľníci Ľudovít Chládek a Juraj Šabík, ktorí túto historickú pamiatku začali starostlivo udržiavať a postupne opravovať.

Dňa 14. mája sa stretli na cintoríne potomkovia zosnulých, aby s úctou  zaspomínali na svojich blízkych. Jedným z nich bol rodák zo Zlatých Moraviec, predseda Židovskej náboženskej obce v Nitre JUDr. Peter Schwarcz. Stretnutia sa zúčastnila aj primátorka mesta Serafína Ostrihoňová, s ktorou si spoločne všetci prítomní zaspomínali na časy minulé a na hrôzy vojny, ktoré táto udalosť so sebou priniesla.

Hoci tento židovský cintorín vznikol asi v roku 1868, posledný pohreb sa na ňom konal v roku 1971. Ešte stále medzi nami žijú ľudia, ktorých tu navždy odpočívajú rodičia a starí rodičia. Preto si veľmi vážia a zároveň vyjadrujú veľké poďakovanie ohľadne sprístupnenia cintorína za to, že môžu na svojich blízkych dôstojne spomínať nad ich hrobami.

Na židovskom cintoríne leží niekoľko významných predstaviteľov židovskej komunity:

Grünwald Rudolf (spoločník Mejzlík) – ich firma vydláždila hlavné ulice a chodníky andezitovými kockami, bol mecenášom a predsedom Zlatomoraveckého futbalového klubu

Pető Albert – majiteľ tehelne, vlastnil stavebniny a drevovýrobu, zaslúžil sa aj na rozšírení železničnej trate do Kozároviec

Drexler Jozef – veľkostatkár, ktorý podporoval športové a kultúrne organizácie, jeho príbuzný Imrich Drexler bol veľmi úspešný architekt a niekoľko stavieb bolo realizovaných v našom meste

Fürchtgott Leopold – majiteľ prvého Obchodného domu v Zlatých Moravciach

Kalmár Bertalan – majiteľ Mackárne a kníhtlačiarní

Venetianer – majiteľ prvého parného mlyna v ZM

Skrek – jeho syn je majiteľom hotela v Izraely

Židovský neologický cintorín je súčasťou turistického chodníka v Zlatých Moravciach. Nachádza sa tu 250 hrobov s pomníkmi, z ktorých bolo 139 poškodených vandalmi a 8 pomníkov bolo odcudzených. Vstup do cintorína tvorí súčasná schátraná Obradná sieň – Ciduk Hadin, ktorá bola postavená v roku 1920 (prvá obradná sieň bola postavená už v roku 1880). Plánuje sa jej zastrešenie a rekonštrukcia, v ktorej by mala vzniknúť stála expozícia dokumentov, fotografií a predmetov približujúcich život a osudy zlatomoraveckých židovských rodín a taktiež pietne miesto vyše 260. obetiam holokaustu. Rodáci zo Zlatých Moraviec židovského pôvodu sa po 2. svetovej vojne vysťahovali do Izraela a žijú aj v rôznych krajinách Európy, Ameriky, či Austrálie.

V súčasnosti stále prebiehajú opravy náhrobných pomníkov, kamenného oplotenia a udržuje sa zeleň, aby boli hroby stále prístupné.

Za finančné, materiálne a technické sponzorstvo a za brigádnickú pomoc patrí srdečné poďakovanie:

Štefanovi Mandákovi za 500 € na strešnú krytinu, Ivanovi Tonkovi (TIVAN) (150 €), Veronike Košíkovej (100 €), Ing. Jánovi Štrbovi (BenátCentrum) za bezplatnú dopravu a autožeriav (90 €), Ing. Dušanovi Husárovi (SOŠT) za technická pomoc (80 €), Richardovi Pagáčovi (20 €), Vladimírovi Račekovi – PRAMOS (25 €), Štefanovi Hroncovi za technickú pomoc (50 €), Mgr. Martinovi Cibirovi (Kamenárstvo) za materiálnu pomoc (40 €), manželom Želibovým za postrek proti burine (35 €) a členom Kresťanského centra zo Zlatých Moraviec, dievčatám z Reedukačného centra a Patrikovi Šabíkovi so synom za dobrovoľné práce.

V prípade záujmu o návštevu cintorína kontaktujte Ľudovíta Chládeka na tel. č.: 0903 067 120

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button