AktualityHistória

Mestské múzeum otvorilo brány Mauzólea rodiny Migazzi

poradna

Poslednou vydarenou aktivitou Mestského múzea bolo zorganizovanie prehliadky Mauzólea rodiny Migazzi, ktorá sa konala 16. septembra v čase od 10.00 h do 15.00 h. Úspešná akcia sa konala z príležitosti Dní Európskeho kultúrneho dedičstva. Možnosť nadýchať sa zlatomoraveckej histórie využili nielen základné a stredné školy, ale aj široká verejnosť. Na mieste všetkých záujemcov, ale v dobrom slova zmysle aj zvedavcov, vítali a koordinovali lektorky múzea. O odborný výklad, ako aj o samotné otvorenie a sprístupnenie mauzólea, sa postaral Marian Tomajko. Mauzóleum býva počas každého roka sprístupnené a otvorené verejnosti pri rôznych príležitostiach. Jednou z nich je aj výročie úmrtia grófky Antónie, v rámci ktorého sa v týchto priestoroch konáva svätá omša.

Základné informácie o hrobke rodiny Migazzi si môžete prečítať pri vstupe do „Lipi“ parku známeho vzácnym smútočným stromoradím Smreku previslého na informačnom kameni. Dozviete sa, že v mramorových sarkofágoch odpočívajú poslední Migazziovci – gróf Viliam Migazzi (nar. 20.02.1830 v Bratislave, zomrel 28.08.1896 v Zlatých Moravciach) a jeho manželka Antónia, rod. Marczibányi z Púchova (nar. v roku 1838, zomrela 21.05.1886 v Zlatých Moravciach). Tí, ktorých minulosť tejto rodiny zaujíma a chcú toto miesto navštíviť, či dozvedieť sa a prečítať si o jednotlivých členoch rodiny čosi viac, si určite s radosťou počkajú na ďalšiu príležitosť, pri ktorej sa brány mauzólea opäť otvoria.

M. Petrovičová

Národnú kultúrnu pamiatku v neorománskom slohu dal postaviť v roku 1887 tekovský župan gróf Viliam Migazzi pre seba a svoju, už v tom čase zosnulú manželku Antóniu Marczibányiovú, ktorej pozostatky sem boli prenesené po dokončení stavby z krypty rímsko-katolíckeho kostola sv. Michala Archanjela v Zlatých Moravciach. Mauzóleum postavené z opracovaných kvádrov je na priečelí ozdobené kamenným krížom s trojlistovým ukončením. Na stene mauzólea je vystavený pôvodný oznam o úmrtí Viliama, ktorého zaujímavosťou je zobrazenie rodinného erbu naopak. V strede interiéru je umiestnený oltár z bieleho carrarského mramoru zdobený polodrahokamami. Po jeho bokoch sú vedľa seba dva mramorové sarkofágy z čierneho rakúskeho mramoru. Mauzóleum je postavené v chránenom areáli, ktorý si za 125 rokov zachoval svoju dendrologickú skladbu i pôvodný charakter. Mgr. Ľubica Packová-Zahradárov


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button