AktualityHistória

PREHLIADKA MAUZÓLEA RODINY MIGAZZI

poradna

Mauzóleum rodiny Migazzi s unikátnymi dvomi mramorovými sarkofágmi z čierneho rakúskeho mramoru a oltárom z bieleho carrarského mramoru zdobeného polodrahokamami bude sprístupnené 16. septembra od 10.00 – 15.00 h s odborným sprievodom pána Tomajka.

Ponitrianske múzeum v Nitre v spolupráci s pánom Tomajkom pripravilo pri príležitosti Dní Európskeho kultúrneho dedičstva prehliadku Mauzólea rodiny Migazzi. Národnú kultúrnu pamiatku v neorománskom slohu dal postaviť v roku 1887 tekovský župan gróf Viliam Migazzi pre seba a svoju, už v tom čase zosnulú manželku Antóniu Marczibányiovú, ktorej pozostatky sem boli prenesené po dokončení stavby z krypty rímsko-katolíckeho kostola sv. Michala Archanjela v Zlatých Moravciach. Mauzóleum postavené z opracovaných kvádrov je na priečelí ozdobené kamenným krížom s trojlistovým ukončením. Na stene mauzólea je vystavený pôvodný oznam o úmrtí Viliama, ktorého zaujímavosťou je zobrazenie rodinného erbu naopak. V strede interiéru je umiestnený oltár z bieleho carrarského mramoru zdobený polodrahokamami. Po jeho bokoch sú vedľa seba dva mramorové sarkofágy z čierneho rakúskeho mramoru. Mauzóleum je postavené v chránenom areáli, ktorý si za 125 rokov zachoval svoju dendrologickú skladbu i pôvodný charakter.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

migazzi


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button