AktualityŠkoly

SOŠ polytechnická získala grant Nadácie Volkswagen Slovakia

poradna

Naša škola sa v uplynulom školskom roku úspešne uchádzala o GRANT, ktorého možnosť získania vyhlásila a podporila sumou 2800EUR, autódráhou, akumulátorom a solárnym panelom NADÁCIA VOLKSWAGEN SLOVAKIA. Cieľom podpory bolo zostrojiť inteligentný, mikropočítačom riadený solárny tracker a zdroj energie pre autodráhu, s funkciou zobrazovania energetickej bilancie na LED displeji. Výsledkom projektu je funkčný dvoj-osí tracker, ktorý je schopný motormi otáčať solárny panel tak, že každý deň počas celého roka je nasmerovaný kolmo k slnku.

Sledovanie je odvodené zo zákonov nebeskej mechaniky, t. j zariadenie má pozíciu natáčania vopred naprogramovanú. Takto je tracker nezávislý na počasí, nevadí mu ani zamračená obloha. Projekt sme realizovali počas vyučovania elektrotechnických predmetov, prevažne počas hodín Praxe a Odborného výcviku a Krúžku inovatívnych technológií v mesiacoch Január až Jún 2015. Výnimkou však nebolo ani to, že sme pracovali aj po vyučovaní. Testovanie funkčnosti a účinnosti sme vykonávali aj v priebehu mesiacov JÚL a AUGUST 2015.

Pri realizácii projektu sme zahrnuli žiakov z viacerých odborov ktoré vyučujeme na našej škole: v odbore Technické lýceum to boli žiaci: Juraj Bielik, Ľuboš Bančák, Dušan Patrik Turčan, Tomáš Žembery, Martin Absolon, Tomáš Paulovič, v odbore Mechanik elektrotechnik to bol žiak Juraj Látečka a v odbore Grafik digitálnych médií to boli žiaci: Enriko Hrúzik, Jozef Urbanič , Ivan Solčiansky a Martin Kováč. Celý projekt koordinoval Mgr. Dušan Turčan, učiteľ odborných predmetov elektro a Grafik digitálnych médií. Na projekte sa podieľali učitelia odborných predmetov Mgr. Miloš Skačan Mgr. Miloš Palaj. Pri príprave a realizácii projektu pomohla aj učiteľka nemeckého jazyka Mgr. Zuzana Čižmáriková.

Súčasťou podpory je aj finančná čiastka požadovaná na rozšírenie nového “Laboratória inovatívnych technológií”, ktoré sme z časti grantu dovybavili novým nábytkom a prístrojmi. Projekt by nemohol vzniknúť a byť realizovaný bez podpory Nadácie Volkswagen Slovakia, ktorej patrí za podporu odborného vzdelávania na našej škole a v našom meste poďakovanie.

-red-


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button