AktualityPre detiŠkoly

Veľkí čítali malým

poradna

 

„Kniha je základom poznania, učiteľom vekov, vládcom kráľovstva ducha.“

Adelbert Von Chamisso

Mesiac marec je nielen symbolom prvých jarných dní, ale aj Mesiacom knihy. Pripomíname si ho od roku 1955 na počesť významného buditeľa Martina Hrebendu Hačavského (10. 3. 1796 – 16. 3. 1880), ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry a vyhlásili ho kníhkupci na podporu trvalého záujmu o knihy.

V priebehu tohto mesiaca sa v školách konajú rôzne aktivity, ktorých účelom je vytvárať a pestovať si vzťah ku knihám. Od dávnych čias sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov a spoločníkmi, ktorí nám pomáhajú ľahšie a krajšie žiť. Pre tých, ktorí objavia ich skutočnú hodnotu a čaro, ktoré v sebe ukrývajú, sa život stáva oveľa bohatším.

V dňoch 14. a 15. marca navštívili Materskú škôlku na Kalinčiakovej ulici žiačky zo Základnej školy na Mojmírovej ulici v doprovode riaditeľky Vierky Strieškovej, aby si spoločne so škôlkármi prečítali zopár rozprávok.

Táto akcia je súčasťou projektu „Veľkí čítajú malým a malí čítajú veľkým“, ktorý vznikol minulý rok z iniciatívy pedagogičiek Ingrid Hippovej a Denisy Šegedovej. Bolo to v rámci literárnej výchovy, predmetov literatúry a slovenského jazyka, na ktorých sa počas celého roka preberajú rôzne texty a literárne diela, ktorých prednesom sa ich recitátorky zapájajú aj do rôznych súťaží, ako napríklad Šaliansky Maťko.

Pri príležitosti Marca – mesiaca knihy, starší žiaci chodia po triedach a čítajú rozprávky mladším žiakom. Mladší žiaci čítajú vo svojich triedach a tento rok sa projekt oživil spoluprácou s materskými školami na Kalinčiakovej ulici a na Žitavskom nábreží.

Účasť v materskej škôlke „Slniečko“ bola pre interpretov prózy o to väčšou výzvou a zážitkom, že niektorí z nich toto predškolské zariadenie navštevovali.

O krásny zážitok z čítania sa postarali žiaci: Viktória Dubcová – 8.B, Natália Novotová – 7.B, Bianka Beľová – 5.A, Daniela Mišovičová – 5.A, Aneta Taušová – 5.A, Filip Mihál – 6.B, Erika Gešvantnerová – 6.B, Sarah Tarkaiová – 6.B, Hana Debnárová – 8.A, Natália Novotová -7.B. Malí škôlkári ich výkony odmenili sladkým potešením, nadšenou komunikáciou s riaditeľkou Vierkou Strieškovou o obsahu z prečítaných rozprávok a radostným potleskom s milým poďakovaním.

Riaditeľka Hanka Poláková prezradila, že v ich „Slniečku“ sa deti s knihami oboznamujú priebežne po celý rok. O to intenzívnejšie v tento mesiac. Popri čítaní im pani učiteľky prezradia ako sa kniha, z ktorej idú čítať, volá, kto je jej autorom, ako sa má správne držať, ako sa v nej orientovať a oboznámia deti s jej obsahom. Pri individuálnom čítaní alebo čítaní v menšej skupine detí, učiteľka prstom ukazuje smer čítania. Vyzýva deti, aby vyhľadali v texte známe (vizuálne zapamätané) slová.

Aby bola kniha prirodzenou súčasťou života aj tých najmenších čitateľov, deti majú umožnený samostatný prístup ku knihám v každej triede.

Ľubomíra Rosinská

„Nemiluj knihy, aby si si nimi ozdobil svoj príbytok, ale preto, aby si nimi vyzdobil srdce i ducha.“

Jan Patočka


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button