AktualityKomerčné článkyVoľby 2016

JE ĽAHKÉ STRATIŤ DOBRÝCH ZAMESTNANCOV

poradna

[PR]

JE ĽAHKÉ STRATIŤ DOBRÝCH ZAMESTNANCOV, STAČÍ BYŤ ZLÝM ŠÉFOM, KTORÝ ICH NIKDY NEDOKÁŽE NAHRADIŤ

● Každý kandidát má svoje predstavy o zveľaďovaní nášho mesta za pomoci Eurofondov. Viete, že keď som prebral Mesto do svojich rúk, že do roku 2010 sa pracovalo priemerne na piatich projektoch ročne? A že čerpať finančné prostriedky z Európskej únie nebolo pre nesplnenie základných podmienok vôbec možné? Viete, že keď som bol primátorom ja, podalo sa 40 – 50 žiadostí o finančnú dotáciu ročne?

Projektové oddelenie je jedným z hlavných pilierov Mestského úradu, aby v súlade s inými oddeleniami bolo Mesto v tomto smere úspešné. Znovu konštatujem, že mi je ľúto ďalšieho odborného pracovníka, ktorého Mesto stratilo a keď budem v pozícii primátora, dám si veľmi záležať v prvom rade na posilnení oddelenia, ktoré má na rozvoj tohto mesta tak obrovský vplyv.

● V tejto súvislosti chcem upozorniť na ostatné oddelenia, ktoré sú napoly nefunkčné, pretože ich pracovníci sú dlhodobo práceneschopní, niektorí z nich pre toto Mesto už nepracujú a pretože do dnešných dní neboli plnohodnotne nahradení, ako napr. šéf projektového oddelenia, sociálna pracovníčka, šéfredaktorka mestských novín, druhá redaktorka, právnička Mestského úradu, referent pre bytovú politiku, referent školského úradu, vedúci Oddelenia výstavby a tak isto riaditeľ nemocnice, ktorý bol súčasne nápomocný aj v právnych veciach a súdnych sporoch s Mestom. Sú to ľudia, ktorí sa tomuto mestu oddali naplno, ako aj riaditelia mestských podnikov, ktorí napriek veľkej snahe súčasného vedenia o ich odstránenie, s podporou väčšiny Mestského zastupiteľstva v podnikoch predsa len zostali, pretože pochopili o čom to celé je.

SPAĽOVŇA BOLA JEDINEČNÁ PRÍLEŽITOSŤ AKO SA STAŤ POLITIKOM

V posledných komunálnych voľbách sa presadili predovšetkým tí kandidáti, ktorí sa verejne prezentovali ako bojovníci proti spaľovni. Mnohých z nich ste poznali až prostredníctvom verejných zhromaždení a vyhrali tí, ktorí najviac útočili. Bol som jediný z kandidátov na primátora, ktorý stavil na čistotu a prezentoval sa len pekným slovom a prácou, ktorá po mne zostala a neponižoval som ani jedného z mojich konkurentov. Na moju adresu sa znieslo mnoho obvinení, no napriek tomu sa na nikoho z nich nehnevám, ani na bývalých poslancov, aj keď som v nich nenachádzal podporu svojich predstáv. Vždy budem nešťastný len z toho, že mi napriek vynaloženému úsiliu nebolo umožnené pokračovať vo svojej začatej práci ďalej a že sa pokazilo aj to, čo fungovalo.

Všetci už isto dobre viete, že „spaľovňa“ je zažehnaná. A dúfam, že ste už prišli aj na to, že žiadny súhlas k spaľovni som nikdy nedal. Keby tomu tak bolo, dnes je všetko inak. Naozaj to bola len živná pôda pre tých, ktorí sa chceli viac zviditeľniť, ktorí spochybňovali moje konanie na základe klamstiev, zatiaľ čo my, na Mestskom úrade, sme konali a rokovali s Ministerstvom, kompetentnými ľuďmi, dotknutými inštitúciami, podávali námietky a stanoviská. Samozrejme, že petičnú iniciatívu „spaľovníkov“ nespochybňujem, len ma mrzí, že sa na moju adresu zosypalo toľko krivých obvinení z nespolupráce a nečinnosti. Lebo v tak závažných rozhodnutiach je vždy najpodstatnejší a najviac zavažujúci postoj štatutára mesta, na základe ktorého sa rozhodnutia vyšších inštitúcií dokážu zvrátiť a zmeniť.

ŠTYRI ROKY SOM CHCEL ZRUŠIŤ PODNIK ZÁHRADNÍCKE SLUŽBY, ABY SA ZABRÁNILO HORŠIEMU STAVU MESTA

Za všetko môže politika a vyššie zámery. Proti nej je veľakrát človek bezmocný.

Podobne tomu bolo aj v prípade rušenia podniku Záhradnícke služby. Politické záujmy sa povýšili nad prospech tohto mesta a v tom, čo som chcel presadiť hneď z môjho príchodu do funkcie primátora, mi bolo z princípu zabránené. Tak veľmi som chcel, aby sa v tomto meste niečo urobilo, dokázať, aké sú moje predstavy, že kvôli umelo udržiavaného, dávno nefunkčného a neefektívneho podniku a iným záujmom bývalého zastupiteľstva, sa dolu vodou potiahol aj podnik Technické služby, aj celé Mesto. Na to, aby sa v našom meste dalo niečo urobiť, aby ľudia necítili za horších a horších okolností dopad rozhodnutí vtedajších poslancov a pochopili moju snahu zlúčenia podnikov, Technické služby suplovali a dopĺňali v mnohom prácu druhého podniku popri tom, že sa od nich očakávali oveľa väčšie výkony a kládli väčšie a väčšie nároky v ich základných povinnostiach.

Možno by som rád pripomenul obdobie, kedy som sa všemožne snažil o odstúpenie riaditeľa Mestského podniku Záhradnícke služby, ktorý bol do svojej funkcie zvolený Mestským zastupiteľstvom. Mrzí ma, že môj zámer, o ktorom som vtedy informoval, nebol braný do úvahy a že ho nepochopil a neprijal v prvom rade riaditeľ ovplyvnený bývalými poslancami. Ponúkal som mu možnosť náhradného pracovného miesta „kustóda“ s rovnakým finančným ohodnotením, pretože vždy si ho budem vážiť ako dokonalého znalca histórie nášho mesta, a vždy sa budem pred jeho vedomosťami hlboko skláňať.

Som vyštudovaný agronóm. Celý život som zostal svojmu povolaniu verný a svojou podnikateľskou činnosťou, kontaktami, pôsobením vo vedúcich funkciách a dlhé roky i v zahraničí, som nadobudol bohaté životné skúsenosti, ktoré som chcel pretransformovať do nášho šedého a spiaceho mesta. Chcel som, aby sa zmenilo na farebné, ako dúha, ktorá sa odzrkadlila na Infe, chcel som priniesť viac radosti z kultúrnych akcií a pestrejšej výsadby mestskej zelene.

Ing. Peter Lednár, CSc.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button