AktualityKomerčné článkyVoľby 2016

Ako Mesto hospodárilo podľa vykonaných auditov

poradna

[PR]

Rovnako by som rád poukázal na výsledky vykonaných auditov, ktoré vyplývajú zo zákonnej povinnosti miest a obcí. Hospodárenie Mesta sa posudzuje celkovo, z vykonaných auditov jednotlivých podnikov a samostatne sa hodnotí aj práca Mestského úradu.

S mojím nástupom sa v roku 2011 vykonal audit za predchádzajúce obdobie (r. 2010), výsledkom ktorého bolo naše Mesto ohodnotené tretím hodnotiacim stupňom zo štyroch (štvrtý = najhorší), na ktorý mal vplyv vykonaný audit práce Mestského úradu, vyhodnotený rovnako zlým – tretím hodnotiacim stupňom audítora.

S mojím odchodom z funkcie sa tak isto v roku 2015 vykonal audit za predchádzajúce obdobie, pri ktorom sa práca Mestského úradu vyhodnotila najlepším, kladným stanoviskom audítora. Mesto, ako celok s príspevkovými organizáciami, dostalo znovu tretí stupeň hodnotenia, pričom zo záverečnej správy audítora vyplýva, že tento stav bol spôsobený podnikom Záhradnícke služby (záverečné stanovisko audítora – štvrté, najhoršie), v ktorých sa pre nepostačujúce a chýbajúce podklady audit nemohol vôbec vykonať. Technické služby a Nemocnica dostali druhý hodnotiaci stupeň audítora. Nie je potrebné spomenúť, že keby ma poslanci v minulom volebnom období počúvali, nemuseli sa ďalšie štyri roky problémy v Záhradníckych službách nabaľovať do závratných výšok. Z uvedeného vyplýva, že ani stav Technických služieb, ani nemocnica nemali vplyv na zlý výsledok vykonaného auditu po mojom odchode.

Za môjho pôsobenia sa za štyri roky zvýšila transparentnosť Mesta o 45%

Transparentnosť – veľmi dôležitý ukazovateľ úrovni práce celého Mesta, otvorenosti samosprávy voči verejnosti a zákonných postupov podľa platnej legislatívy. Po roku 2010, keď som prevzal vedenie mesta do svojich rúk, boli Zlaté Moravce na 100. mieste, poslednom z posudzovaných miest na Slovensku. Existujúce celosvetové hnutie proti korupcii – Transparency International, robí prieskumy transparentnosti najväčších miest na Slovensku. V roku 2014 sa mesto v hodnotení posunulo na 55. priečku, so 45% úspešnosťou za štyri roky.

Ing. Peter Lednár, CSc.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button