Aktuality

Mesto na pokraji informačného embarga

poradna

V predchádzajúcom mojom článku http://www.zlatemoravce.info/2016/03/zalobaba-zaluje-urade-chodi/ som sa Vám pokúsila priblížiť prístup súčasného vedenia k svojim zamestnancom. Kiežby sa jednalo len o redakciu. Podľa mňa, by pozícia štatutára mesta mala byť v prvom rade o ľudskosti a úcte k občanom a rovnako svojim zamestnancom (ak udeliť odmeny, tak za vykonanú prácu, adekvátne k stavu, aký je a spravodlivo rozdelené). Pretože, čím bližšie má človek k ľuďom, s väčšou radosťou sa robí a v takom meste sa aj ľuďom lepšie žije.

Teraz sa však budem znovu venovať našej novinárskej práci z dôvodu snahy vedenia INFO zlikvidovať. Obhajobou súčasnej zástupkyni je zefektívnenie oficiálnej stránky Mesta a jej presvedčivé vyjadrenia na margo komunikácie smerom k svojim občanom, s vytvorením priestoru pre všetkých.

Aká je skutočnosť?

Naozaj veríte, že sa na redakčnej práci ušetrilo? Naozaj si myslíte, že 460 € mesačne za INFO bude úradu chýbať, keď sa našlo 60 000 € na odmeny? Že na úkor zastavenia informovanosti občanov, zavretia úradu pred novinármi a nepropagovaním aktivít nám bude dobre? Práca, ktorú sme pre toto mesto vykonávali, je všade inde dotovaná päťcifernými číslami.

Zastupujúca primátorka sa dokázala za veľmi krátke obdobie excelentným spôsobom zbaviť novinárov, ktorí do všetkého videli, zavrieť naše Mesto v oblasti informovanosti tak, ako tomu nebolo nikdy predtým. A toto je fakt, žiadne hypotetické zamyslenie sa. To, čo už šiesty rok budujeme, odstavila a novinárske práce pláta z mesiaca na mesiac v 12-stranovom periodiku vždy novou novinárkou. Tie sa nezúčastňujú žiadnych akcií, dianí v meste a nie sú ani jeho súčasťou.

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva poslanci schválili návrh, ktorým sa snažili vymaniť mestské periodikum spod 100 %-ného vplyvu štatutára, aby sa zabránilo jeho zneužívaniu a vypúšťaní jednostranných, neprofesionálnych, zavádzajúcich článkov. V novinách nemajú priestor inzercie, spomienky, nedostali ho ani kandidáti na post primátora a písaním článkov sú zaťažení zamestnanci Mesta. Mesto nedáva priestor na vyjadrenia občanov na sociálnych sieťach a jednostranné pravdy a úžasné, skvelé veci, ktoré sa súčasné vedenie snaží podsúvať, sú propagované prostredníctvom rôznych jednotlivcov s minimálnym dosahom na občanov a formou inzercie v cudzom regionálnom periodiku. Toto uznesenie schválené väčšinou poslancov zástupkyňa nepodpísala, nezdôvodnila a neinformovala o svojom rozhodnutí ani samotných poslancov.

Mám potrebu podotknúť, že v každom väčšom meste, ako je minimálne to naše, je úplne prirodzené, aby Mesto finančne prispievalo na regionálne komerčné médiá, ktoré zaručia väčšiu pravdepodobnosť objektivity poskytovaných informácií a nezaťažujú mestský rozpočet natoľko, ako v prípadoch, keď ich samotné Mesto vlastní a rovnako si Mesto za zverejnené informácie ani trestnoprávne nezodpovedá.

Veľmi ma mrzí, že sa niektorí „neprajníci“ zo súčasných poslaneckých radov verejne navážajú do našich osôb, pretože osobne sme nikdy nespochybnili a nehodnotili prácu, ktorá ich živí, ani poslaneckú, ani ich samotných a je nám veľmi ľúto, že na svojich stránkach ponižujú a dehonestujú naše osoby, bez prihliadnutia na tlačový zákon o ochrane osobných údajov a za to, čo sme pre toto mesto za celé roky urobili. My nie sme verejne volení funkcionári, nezastávame ani vyššie úradnícke posty a rovnako v tomto meste nikomu neubližujeme. Konštatujeme, čo sa urobilo, čo schválilo a čo neschválilo. Podstatné je zviditeľňovať sa spoločnými rozhodnutiami a prácou v prospech ľudí v spracovaných a ošetrených výstupoch od novinárov s nestranným pohľadom. Na ostatné slúžia diskusie v komentároch na webe, ktorým vedenie svojim postojom a názorom osloví čo najviac svojich občanov.

A naopak mi dovoľte, aby som znovu poďakovala všetkým našim nadriadeným, našim priaznivcom a tým poslancom, ktorí si našu prácu vždy vážili, podporovali nás, nezneužívali a všetko pochopili.

A prečo malo byť v záujme súčasného vedenia si INFO udržať? Jednoduchá odpoveď: „Pre 4640 ľudí, ktorých sme spojili v jedno!!!

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button