Aktuality

Čo je INFO a čo môže Mesto po voľbách stratiť

poradna

Na pochopenie Vám chcem priblížiť dôležitosť existencie našej webovej stránky, ktorú nám všetky mestá na Slovensku závidia.

Pred piatimi rokmi, keď som sa stala súčasťou redakcie Tekovských novín, v nej pracovali 4 zamestnanci na osemstranovom, čiernobielom, tlačovom periodiku + jeden externý grafik a noviny sa tvorili s príspevkami od viacerých dopisovateľov. Mesto nekomunikovalo s novinármi, ani s občanmi a oficiálny mestský web bol úplne nefunkčný!

S príchodom nového vedenia sa v roku 2011 Tekovské noviny zmenili na farebné, 12, 16 až 24 – stranové, ktorých periodicita a počet strán sa postupne prispôsobovali okolnostiam. Aj keď mali na svoj obsah oveľa väčší priestor ako pôvodné, pre nami vykonávanú redakčnú prácu, bol vždy nepostačujúci. A keďže súčasná doba priniesla iný spôsob prezentácie, ako aj komunikácie – internetovej, vznikol s podporou vtedajšieho primátora internetový informačný blok www.zlatemoravce.info, ktorý bol len inou a ľahšie dostupnejšou formou Tekovských novín, s vytvorením komunikačného priestoru na názory a vyjadrenia všetkých ľudí, ktorí v tomto meste žijú, bez obmedzenia veľkosti zverejňovaných príspevkov a fotografií.

INFO A TEKOVSKÉ NOVINY BOLI JEDEN CELOK. OFICIÁLNA STRÁNKA MESTA NEPOSTAČOVALA NA SYSTÉM NAŠEJ REDAKČNEJ PRÁCE.

Za päť rokov sme ľuďom priblížili prácu Mesta Zlaté Moravce, úspechy jednotlivcov, organizácií, združení, akcií a celkového diania v tomto meste približne v 2300 článkoch. To je priemerne 60 zverejnených článkov mesačne (do počtu neboli zahrnuté články v novinách, ktoré na webe neboli zverejnené a nami vyrobené plagáty a upútavky na akcie).

Okrem novinárskej práce, sme robili aj redaktorskú – VIDEOREPORTÁŽE! Do dnešného dňa sme spracovali 321 videí.

V rokoch 2011 – 2016 našu stránku navštívilo 1 059 294 ľudí (raz – z jednej IP adresy) a stránka  www.zlatemoravce.info bola na Vašich počítačoch zobrazená 2 613 295-krát.

Naša práca spočívala v aktívnej účasti na Mestských zastupiteľstvách, z ktorých sme sprostredkovávali okrem online prenosov aj novinárske výstupy a z aktívnej účasti na akciách, z ktorých sme spracovávali články, aj video-reportáže. Vyrábali sme pre Mesto plagáty, propagačné materiály Mesta, spolupracovali sme na projektoch EÚ, organizovali podujatia a veľmi dlhý čas komunikovali za Mestský úrad s občanmi prostredníctvom sociálnych sietí. Všetko sme robili bez ohľadu na pracovný čas.

Účelom INFA bol prvotný výstup z Mesta, ktorý dokázal osloviť vyše 4600 registrovaných ľudí, s jedinečnou návštevnosťou priemerne 23 000 – 26 000 mesačne (do počtu sa ráta iba jeden vstup z jednej IP adresy bez ohľadu na to, koľkokrát sa jednotlivec na stránku vráti), z ktorého čerpali všetky tlačové agentúry, regionálne médiá a komerčné televízie.

Vybudovali sme niečo, čo má pevný základ pre jednotnosť a hrdosť, že sme Zlatomoravčania a vzájomne sme sa tak všetci poznali. Za všetky tie roky sme sa snažili byť s ľuďmi čo najviac, aby sme práve vďaka ich činností a nášho stráveného času s nimi, dali Mestu priestor na oslovenie, čo najširšieho okruhu čitateľov.

Keď sa však do takejto veci pripletie politika, takýto projekt bude vždy čeliť len snahe zničenia, alebo snahe zneužitia. S touto skutočnosťou sme sa vysporadúvali po celý čas našej existencie. Či už vo forme útokov na web zo strany hackerov, nekonečného a niekoľkonásobného rušenia novín zo strany Mestského zastupiteľstva v minulosti, alebo v súčasnosti vypovedaním zmluvy zo strany vedenia Mesta. Pretože mnohí chceli mať moc nad silným médiom vo svoj vlastný prospech, priestor na svoje vlastné pravdy a vlastniť niečo, čo sme vybudovali.

INFO vzniklo v roku 2011. Takmer dva roky fungovalo bez finančnej podpory, pretože sme najskôr chceli zistiť, ako ho ľudia príjmu, aby sme dostali v prvom rade podporu zo strany poslancov, ktorí ako jediní vždy rozhodovali o mestskom rozpočte. Z našej iniciatívy vznikli on-line prenosy za podmienok, aké boli a prvé reportáže sme robili doslova „na kolene“ s telefónom. Postupne sme začali klásť oveľa väčší dôraz reportážnym videám, ktoré dnes majú 190 000 videní. Na redakčnú prácu, ktorú sme robili, sme nikdy na Mestskom úrade nemali vytvorené podmienky.

Úlomky spomienok

Doslova sme pre toto mesto vyžobrali kopec financií, každú výpomoc sme oficiálne s úradom zazmluvnili a protislužbou v rámci našich osôb sa aj zavďačili. V roku 2013, kedy sa z rozpočtu kultúry stiahlo 150 000 €, keď bola kultúra odsúdená na zánik, sme s kolegom a ďalšími skvelými a nápomocnými ľuďmi dokázali z mínusu zorganizovať mega akcie, čo bolo za tých podmienok, v ktorých sme existovali, nemožné. Nie preto, aby sme z toho mali úžitok, nie preto, aby sa o nás písalo, ale preto, aby ľudia nepocítili problémy, s ktorými toto mesto aj v tej dobe bojovalo. Zúročili sme naše vzťahy, ktoré človek získava nie z povinnosti a pre svoje zaradenie, ale preto, čo sme pre ostatných v minulosti urobili, komu pomohli a ako sme sa svojim menom zapísali.

Výsledkom našej práce a snahy neboli len noviny a web zlatemoravce.info, ale sme sa organizačne podpísali pod udalosti, na ktoré budú ľudia v tomto meste ešte dlho spomínať.

Online prenos hokeja z námestia:

Deň detí 2013:

Medzinárodný deň žien:

Oslavy 900. výročia prvej písomnej zmienky o ZM:

Koncerty zo Šlágru:

Veľké Rockové festivaly:

Tekovské noviny sa ako jediné archivujú pre naše budúce generácie. Na základe redakčnej práce sa 25 rokov píše Kronika nášho mesta.

Cudzie médiá nám vždy budú ubližovať, preto si neubližujme my, sami

Vždy sme sa snažili spropagovať ľuďom kolektívnu snahu a v pozitívnom postaviť na piedestál prácu nášho Mesta. Zhodnotiť čo sa schválilo, čo sa kde udialo a čo sa plánuje urobiť ďalej.

Aby naše mesto nebolo donekonečna len zdrojom zaujímavých úlovkov bulvárnych novinárov a rôznych politických káuz, musíme začať v prvom rade sami od seba a nešpiniť si do vlastného hniezda.

Pokúsme sa aj naďalej spoločne tvoriť našu krajšiu budúcnosť a tešiť sa z tých hodnôt a maličkostí, pre ktoré skutočne žijeme. Voľte tých, ktorí podporujú informovanosť a vážia si prácu iných.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button