AktualityŠkoly

Skvele prežitý EKO DEŇ „na Mojmírke“

poradna

Aj v Zlatých Moravciach sa k Svetovému dňu Zeme konajú rôzne akcie na školách, ktorými sa vyjadruje podpora záchrany životného prostredia rôznymi ekologickými aktivitami v rámci osvety najmladších obyvateľov našej planéty.

Dňa 25. apríla 2016 sa žiaci a pedagógovia Základnej školy na Mojmírovej ulici hravou formou zapojili do celosvetového projektu, ktorým sa upozorňuje na to, že ani nášmu mestu nie je ľahostajná jeho budúcnosť, prostredie a ovzdušie, v ktorom existujeme.

Eko deň „na Mojmírke“ nebol len rutinnou povinnosťou, ktorú je potrebné absolvovať, ale tento deň plný zaujímavých činností so sebou priniesol radostné prežitie niekoľkých hodín mimo školských lavíc v kolektívoch so spolužiakmi, s množstvo nových vedomostí, ktoré si nenútenou formou prítomní žiaci rýchlo osvojili.

O prírodniny, ktoré boli použité na jednotlivých súťažných stanovištiach, sa postarali deti a ich učitelia. Či už to boli drevené polienka, z ktorých sa stavala pyramída, šišky, ktoré poslúžili pri štafetovom behu okolo kužeľov a ktoré si pozbierali v rámci dopravnej výchovy samotní žiaci, alebo rastlinky na stanovišti živej a neživej prírody pri ich rozdeľovaní do ekosystémov. Pri poslednom stanovišti si každý žiak zasadil svoju vlastnú rastlinku, o ktorú sa nasledujúce dni bude starať.

Počas jednotlivých disciplín sa použil aj všetok zberový materiál, ktorý spadá pod triedenie odpadu, napríklad plastové fľaše, papier a vrchnáčiky, ktoré sa v škole zbierajú po celý rok a ktorých výťažok putuje, aj v súčasnosti, na záchranu ľudského života. Skladali sa puzzle, veľkosťou rozdelené podľa obtiažnosti pre prvý a druh stupeň a nechýbali ani premietané ekofilmy, rôzne vedomostné, prírodopisné kvízy pre starších žiakov a športové aktivity, ktorým sa Eko deň na Mojmírke končil.

V tento deň si žiaci spoločne vytvorili obrovský plagát s prírodnou tématikou z plastových vrchnáčikov a veľa iných výtvarných diel, ktoré budú po ich dokončení vyhodnotené a následne vystavené v priestoroch školy.

Za skvele prežitý deň bola každá trieda odmenená diplomom, prvé tri miesta boli vyhodnotené zvlásť a každý žiak dostal sladkú odmenu.

Starostlivosť o životné prostredie však v Základnej škole na Mojmírovej ulici nekončí. Počas hodín pracovného vyučovania sa žiaci so svojimi pedagógmi starajú o celý areál školy a v tento piatok, 29. apríla (v rámci Hodiny pre mesto), sa upratuje a čistí časť sídliska po rieku a celé okolie školy.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button